Hlavní obsah

Šéf gangu pytláků porušil podmínku, půjde na 2,5 roku do vězení

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Pobyt za mřížemi čeká Jiřího Macháčka (37) z jižního Plzeňska, který vedl skupinu pytlačící v lesích na západě Čech. Za krádež, pytláctví a nedovolené ozbrojování dostal v roce 2010 pětiletou podmínku. Tu ale porušil, a soud mu proto nyní uložil původní trest ve výši 2,5 roku ve věznici s ostrahou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Gang včele s Macháčkem způsobil myslivcům mnohatisícové škody. Pytláci stříleli na všechno, co jim přišlo pod ruku. V mrazácích končili jeleni, daňci, srnci i divoká prasata.

Klec spadla v září 2007, kdy skupinu zadrželi policisté ze zásahové jednotky. Počíhali si na ně, když se s kořistí vraceli z lovu. Dramatický průběh mělo zatýkání právě Macháčka, který se nechtěl vzdát a před policisty ujížděl. Zastavila ho až střelba, když předtím prorazil policejní zátaras.

Kromě dvou střelených jelenů našli tehdy policisté v jeho autě nelegálně drženou střelnou zbraň seskládanou z pušky a samopalu. Další načerno přechovávané zbraně objevili kriminalisté později při domovních prohlídkách.

Chtěl si hrát na myslivce

Pytláci lovili hlavně v noci, kdy zvěř nejprve oslnili silnými, halogenovými světly a pak zastřelili. Pytlačit chodili také do obor, kde zvířata kradli i živá. Například chovatelům ve Svatém Jiří na Domažlicku a v Kamýku na Švihovsku sebrali pět muflonů, jednu samici muflona a tři daňky. Macháček se u soudu hájil tím, že si chtěl vyzkoušet roli myslivce.

Rozsudek vynesl klatovský soud v říjnu 2010, o dva roky později policisté Macháčka obvinili z poškození cizí věci, když hodil kus železa na cizí auto a jeho majiteli způsobil škodu přes 10 tisíc korun. Podle soudu se tak dopustil ve zkušební době úmyslné trestné činnosti a proto rozhodl, že původně podmíněně odložený trest odnětí svobody vykoná.

Macháček si proti verdiktu dvou a půl roku vězení podal stížnost, ve které argumentoval, že za poškození cizí věci si trest odpracoval, a tak by se na něj mělo hledět jako by nebyl odsouzen. Krajský soud v Plzni stížnost zamítl s tím, že byť vykonal trest obecně prospěšných prací, tak to nemění nic na tom, že ve zkušební době nežil řádně.

Macháček reagoval žádostí o odklad nástupu výkonu trestu, kterou mu okresní soud smetl ze stolu. I toto rozhodnutí odsouzený muž napadl a o jeho stížnosti bude tento týden rozhodovat krajský soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám