Hlavní obsah

V minulosti zabil manželku, předloni matku. Dostal výjimečný trest

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, Petr Marek

Výjimečný třicetiletý trest vyměřil ve středu senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě Leopoldu Ťukovi (59) ze Štarnova na Olomoucku za to, že zavraždil svou matku (80). Muž byl za stejný trestný čin odsouzen už v roce 1987. Tehdy usmrtil nožem svoji manželku, za což dostal 12,5 roku vězení. Z výkonu tohoto trestu byl podmíněně propuštěn 24. května 1995.

Foto: Petr Marek, Právo

Leopold Ťuka u olomouckého krajského soudu. Archivní snímek

Článek

Rozsudek není pravomocný, neboť Ťuka se na místě proti němu odvolal.

„Obžalovaný se dopustil mimořádně nebezpečného skutku, nad kterým zůstává rozum stát. Navíc jednal s rozmyslem. Doživotnímu trestu unikl jen proto, že znalec absolutně nevyloučil jeho resocializaci,“ uvedl předseda senátu KS Vladimír Hešndrych.

Výčitka ji stála život

Odsouzený svou matku zabil ve Štarnově předloni 2. listopadu. Ťuka notně posílený alkoholem na matku zaútočil poté, co mu vyčítala jeho nevhodné chování. Ve chvíli, kdy k němu byla otočena bokem, jí nelegálně drženou pistolí prostřelil hlavu. Žena zraněním na místě podlehla.

Muž v přípravném řízení několikrát změnil výpověď. Nejprve se ke všemu doznal s tím, že ho k tomu přiměli policisté.

„Chtěli mít klid a já také. Nasměrovali mě určitým směrem a já se toho držel. V té době jsem ale vůbec nevěděl, jak se neštěstí událo. Na druhý den v hospodě, než mě tam zadrželi, jsem totiž dostal masáž. Zřejmě jsem měl otřes mozku. Probral jsem se až v době, kdy už tam byli policajti. Kdo mě zbil, však nevím. Postupně jsem si ale začal vzpomínat, přicházely útržky, já si je spojoval a někdy na začátku loňského července jsem si vše dal dohromady,“ vypověděl.

Vyšla rána, ani nevím jak, pak jsem uviděl matku, jak leží v kaluži krve.
odsouzený

Nakonec u soudu, byť hovořil rozporuplně, přiznal, že matku zabil, zdůraznil však, že neúmyslně. „Ten den jsem byl na fotbale, kde jsem vypil pleskačku slivovice. Poté jsem byl v hospodě na pivu. Po návratu, určitě to bylo po třiadvacáté hodině, jsem šel na záchod. Jak jsem tam trůnil, slyšel jsem bouchání sklenic, hrnků, zkrátka rámus,“ popsal muž u soudu.

Zbraně měl od dědečka

„Chytl jsem pistoli, kterou jsem měl ve skříňce v předsíni, věděl jsem, že je nabitá, ale také zajištěná, a šel jsem se podívat do kuchyně, co tam je. Byl tam stín, já se lekl, pistole šla nahoru, vyšla rána, ani nevím jak, pak jsem uviděl matku, jak leží v kaluži krve, a hned mi bylo jasné, že je zle. Střílet jsem ale nechtěl,“ tvrdil Ťuka, který byl v minulosti kvůli násilí na matce několikrát policií šetřen.

Jak došlo k odjištění pistole, vysvětlit nedokázal. Nabitou ji měl prý proto, že se bál Romů. „Myslím čtyřikrát jsem je načapal, jak u mě kradou,“ konstatoval. Dodal, že zbraň stejně jako další dvě – kulovnice a malorážka – a střelivo, které u něho policisté našli, patřily jeho zesnulému otci, jenž byl myslivcem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám