Hlavní obsah

Policisté díky novým metodám otevřeli případ deset let staré vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté intenzivně pracují na deset let staré neobjasněné vraždě pracovnice videopůjčovny ve Šternberku na Olomoucku. Při hledání pachatele, který jim léta uniká, jim pomáhají nové vědecké metody. Podle šéfa odboru obecné kriminality Martina Nasswettra je stále šance, že pachatel bude dopaden.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kriminalisté na případu pracují společně s týmem Tempus, který se starými neobjasněnými případy zabývá.

Před deseti lety kvůli šternberské vraždě odebrali zhruba 2000 lidem ze Šternberku otisky prstů a vzorky DNA. Pachatele se přesto dopadnout nepodařilo. Podle kriminalistů je však stále šance na objasnění případu.

"Opětovně vyhodnocujeme vzorky zajištěné jednak na místě činu, ale i odebrané od osob a získané během šetření. Jsme ve spojení s genetikem z kriminalistického ústavu, který zpracovává a zpracovával vzorky," řekl na dotaz Nasswettr.

Potvrdil tak, že byť od případu uplynulo již deset let, kriminalistům mohou při objasňování případu pomoci nové metody. "V současné době jde věda dopředu, dochází k podrobnějšímu vyhodnocení a stanovení jednotlivých částí vzorku. Tato podrobnější vyhodnocení nás mohou dovézt například k určitému etniku, národnostním skupinám, které by se mohly podílet na spáchání trestného činu," doplnil šéf odboru Nasswettr. Doplnil, že kromě tohoto případu pracují kriminalisté společně s týmem Tempus na případu vraždy podnikatele z Litovelska z roku 1993.

Kamerový záznam nebyl kvalitní

V červenci 2005 zavraždil zatím neznámý pachatel na šternberském Hlavním náměstí jednatřicetiletou zaměstnankyni videopůjčovny. Oběť měla na těle několik bodných ran. Policisté tehdy uvedli, že šlo o sexuálně motivovanou vraždu.

Pachatele chvíli po činu při odchodu z videopůjčovny zachytila bezpečnostní kamera městské policie. Záznam však nebyl dost kvalitní a ani odborníci z něj nedokázali vytáhnout vrahovu podobu. Uvedli však tehdy, že muž byl vysoký kolem 180 až 190 centimetrů, štíhlé postavy a měl 30 až 45 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Zaměstnankyně videopůjčovny byla ubodána

Neznámý pachatel zavraždil v pátek odpoledne jednatřicetiletou pracovnici videopůjčovny ve Šternberku na Olomoucku. Žena z nedalekého Uničova měla na těle...

Výběr článků

Načítám