Hlavní obsah

Duševně nemocná dcera podepisovala úvěry, peníze utrácela její matka

Právo, Zdeněk Seiner

Duševně nemocná žena z Pardubicka sedm let podepisovala v bankách smlouvy o půjčkách. Dluhy nikdy nezačala splácet. Vůbec nechápala, co podepisuje, peníze snad nikdy nedržela v ruce. Utrácela je opatrovnice, její matka. Poškozeno bylo třináct peněžních ústavů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Že dluhy 26leté ženy jsou neoprávněné, na to poukazuje znalecký posudek psychiatra, který dokazuje, že není schopna chápat smysl uzavřené smlouvy o úvěru ani závazky plynoucí z ní,“ sdělila Právu Eva Maturová z pardubického krajského policejního ředitelství.

„Na žádosti o poskytnutí úvěru či různých kontokorentních platebních karet není nic neobvyklého, ale to nesmí být majitelem takové karty osoba trpící duševní poruchou, která nejspíš není schopna chápat smysl uzavřené smlouvy a následné povinnosti, které z půjčky vyplývají,“ dodala Maturová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policie nemůže stíhat duševně nemocného člověka, a vůbec už nelze očekávat, že by státní zástupce takovou kauzu předložil soudu.

Matku policie obvinila z podvodů

Kriminalista, který dostal případ k vyřešení, ale brzy zjistil, že skutečným viníkem a dlužníkem je matka postižené. Ta projednávala poskytnutí půjček a vlastně své dceři při nezákonném podpisu „vedla ruku“.

„Vyšetřovatel získal veškeré podklady vypovídající o datech i typech smluv na jméno poškozené. Matka se ke všemu přiznala – uvedla, že peníze vědomě užila pro vlastní potřebu a všeho lituje,“ doplnila Maturová s tím, že žena tak řešila tísnivou finanční situaci v rodině.

„Kolega z oddělení hospodářské kriminality z Pardubic obvinil padesátiletou ženu z úvěrových podvodů,“ dodala Maturová. Matce podvodnici podle trestního zákona hrozí až dva roky vězení.

Duševní způsobilost banky neověřují

Banky mají málo možností bránit se takovýmto podpásovým ranám. Jednou z nich je databáze dlužníků.

V několika bankách do ní prozíravě při sjednávání úvěrů dcerou stíhané ženy nahlédly a žádost o půjčku odmítly. I díky tomu celkově nesplacený dluh na jistině i úrocích momentálně nepřekračuje 175 tisíc korun.

„Nedovedu si představit, že by naše pracovnice na přepážce požadovala na každém zájemci o půjčku potvrzení o duševní způsobilosti. Ani v občanském průkazu přece nemůže být zaznamenáno, že jeho nositel je nesvéprávný,“ pokrčil rameny na dotaz Práva jeden z vedoucích pracovníků České spořitelny v Pardubicích, kde matka nesvéprávné ženy nasekala část dluhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám