Hlavní obsah

Rodička žalovala nemocnici kvůli porodu, prohrála a musí zaplatit 100 000

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Krajský soud v Hradci Králové zamítl žalobu devětadvacetileté ženy, které se před více než sedmi lety narodil v rychnovské porodnici zdravý chlapec. Rodičce se však nelíbilo, že jí ošetřující lékař provedl chirurgický nástřih hráze, aniž by k tomu dala souhlas. Žena se nedočká ani omluvy, ani požadovaných sta tisíc korun. Naopak musí zaplatit soudní výlohy ve výši 106 tisíc korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Už v roce 2008 podala stížnost na postup lékařů k České lékařské komoře, která ji však označila jako nedůvodnou. Před šesti lety proto podala žalobu na ochranu osobnosti, ale tu soud v roce 2012 zamítl. Po odvolání se však začal případ projednávat znovu.

„Předmětem řízení byl zásah do osobnostních práv rodičky, který se týkal úkonů při vedení porodu,“ potvrdila mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Olga Mičanová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Žaloba byla zamítnutá, neboť soud dospěl k závěru, že žalovaný postupoval lege artis, tedy v zájmu dítěte a zdraví rodičky, což bylo potvrzeno i znalci. Neshledal neoprávněnost zásahu do osobnosti žalobkyně,“ dodala mluvčí s tím, že k závěru soud dospěl poté, co vyslechl řadu svědků a soudních znalců.

Ženě prý zákrok uškodil

Podle právní zástupkyně ale žena provedení epiziotomie, tedy chirurgického nástřihu hráze, odmítla. „Lékař zákrok provedl proti její vůli. Dále i během porodu jí personál nemocnice nutil do určitých rutinních postupů vycházejících ze zvyklostí nemocnice, aniž by s tím ona souhlasila. Postup personálu nebyl v souladu s vědeckými poznatky. Ženě a dítěti takový postup neprospíval a spíše škodil,“ míní obhájkyně žalobkyně.

Páteční verdikt krajského soudu si žádná ze stran nepřišla vyslechnout. Až obdrží písemné vyhotovení rozhodnutí, mohou se proti němu odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám