Hlavní obsah

Vydavatelé Hitlerových projevů byli definitivně osvobozeni

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Úsměv na tváři se po verdiktu odvolacího brněnského krajského soudu rozlil na tváři třech obžalovaných v kauze vydání knihy Hitlerových projevů. Státní zástupce v knize viděl podporu nacismu, soud ale rozhodl, že jejím vydáním nebyl spáchán žádný trestný čin. Pavel Kamas, Stanislav Beer a Lukáš Novák tak odešli od soudu spokojení, vydavatel Kamas se už nechal slyšet, že chystá další knihy s podobnou tématikou.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vydavatel Pavel Kamas rozdával po vynesení rozsudku úsměvy na všechny strany.

Článek

„Charakter knihy je historicky zasazen do konkrétní doby. Byla válka a Hitler ve svých projevech reagoval na aktuální události. Nejde o prohlášení, ze kterých by mohly čerpat další generace,“ vysvětlil verdikt předseda senátu Vladimír Čech.

Trnem v oku státního zástupce byly předmluvy, které ke knize napsal historik Beer. Podle obžaloby vykreslovaly Hitlera jako mírumilovného člověka, muže, který usiloval o mír mezi národy a měl v úctě český národ.

„Soudobá neonacistická scéna se snaží prezentovat Adolfa Hitlera jako člověka, který to s Evropou myslel dobře, nebyl to zločinec a masový vrah, nastolil sociální smír, všichni byli spokojení,“ ohodnotil předmluvy znalec Jan B. Uhlíř.

Hitler se prodává lépe než Coca-Cola

„Předmluvy čtenáře matou a navozují dojem podpory nacismu, mají ve čtenářích navodit pochopení pro činy Adolfa Hitlera. Obžalovaní mají kontakty s popírači holocaustu, extremistickými organizacemi a styky na webové stránky neonacistických organizací,“ argumentovala obžaloba.

Obhájce Kamase a spol. naopak tvrdil, že vydáním knihy se nic nestalo. „Napadené předmluvy jsou jen shrnutím mnohdy velmi dlouhých projevů, bez jakéhokoli emočního nebo hodnotového soudu,“ konstatoval.

Sám Kamas argumentoval, že knihu vydal hlavně pro zisk. „Hitler prodává lépe než Coca-Cola,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám