Hlavní obsah

Rus podezřelý z únosu letadla zůstává v ČR ve vazbě

Praha
Aktualizováno

Ruský občan Jevgenij Rothstein, který je podezřelý z pokusu o únos letadla na cestě z Moskvy do Ženevy v roce 2006, kdy musel letoun nouzově přistát v Praze, zůstane ve vazbě. V neveřejném jednání o tom ve čtvrtek rozhodl pražský městský soud. Hrozí mu až 15 let vězení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jevgenij Rothstein

Článek

Muže loni v říjnu na žádost úřadů vydala Velká Británie do Česka, odkud uprchl před vydáním do Ruska. Muž je obžalovaný z ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla.

Rozhodování o vazbě provázela přísná bezpečnostní opatření. Podezřelého k soudu přivedli zakulení členové vězeňské služby, kteří byli ozbrojeni samopaly, na sobě měli neprůstřelné vesty.

Soud se bojí, aby neutekl

Podle advokáta Adama Černého jeho klient zůstane ve vazbě, protože se soud a obává, aby neutekl. Proti rozhodnutí soudu hned podal stížnost, kterou se bude zabývat pražský vrchní soud. Podle něj další útěk jeho klienta nehrozí a chce s justicí spolupracovat. „Klient má po těch osmi letech zájem, aby se ta věc vyřešila,” řekl Černý.

Podle advokáta ani do jiné země nemůže, protože kromě Česka a Velké Británie by byl z jiných států nejspíše vydán k trestnímu řízení do Ruska. „Klient nemá jiné možnosti a jiné prostředky, než čekat v České republice, jak soud dopadne," zdůraznil Černý.

Opilý vyvolal v letadle rvačku

České soudy vydaly na Rothsteina, který se dříve jmenoval Dogajev, v únoru 2013 mezinárodní zatykač. Městský soud také loni v prosinci obdržel od státního zastupitelství obžalobu.

Podle spisu v roce 2006 tehdy dvaatřicetiletý bankéř a bývalý fotbalista Dynama Moskva Dogajev letěl se společností Aeroflot s rodinou na oslavy konce roku do Švýcarska. Na palubě byl silně opilý a údajně se domáhal přistání v Káhiře. Chtěl se dostat do pilotní kabiny a vyvolal rvačku. Údajně také tvrdil, že nechá stroj explodovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám