Hlavní obsah

Příbuzní podali žádost o milost pro odsouzeného exposlance Wolfa

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Bývalý poslanec ČSSD Petr Wolf, který byl odsouzen k šestiletému trestu za dotační podvody a už dva roky se vyhýbá nástupu do vězení, si podal prostřednictvím svých příbuzných žádost o milost. Ve čtvrtek to potvrdilo ministerstvo spravedlnosti, které si již u ostravského krajského soudu vyžádalo příslušné podklady.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Wolf na jednání Sněmovny

Článek

Policisté po Wolfovi pátrají od 25. ledna 2013, kdy uprchl neznámo kam. Na bývalého politika byl postupně vydán také evropský i světový zatykač. Existuje totiž podezření, že se skrývá mimo země začleněné v Evropské unii.

„Žádost podal rodinný příslušník odsouzeného. Odůvodněna je tím, že na odsouzeném bylo spácháno bezpráví a že Ústavní soud, který mohl svým rozhodnutím vše napravit, tak neučinil,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Milost může udělit jen prezident

Žádost o milost je v této chvíli vyhodnocována oddělením milostí ministerstva spravedlnosti. „Následně bude vypracován návrh rozhodnutí paní ministryně, která může buď žádost zamítnout, nebo předložit panu prezidentu republiky k dalšímu rozhodnutí. Obecně platí, že ministryně spravedlnosti nemá pravomoc udělit milost, může ji udělit pouze prezident republiky,“ dodala mluvčí. Rozhodnutí lze očekávat během několika měsíců.

Petra Wolfa odsoudil Vrchní soud v Olomouci kromě peněžitého trestu také k šesti rokům odnětí svobody nepodmíněně. Jeho manželka vyvázla s podmínkou. Firma manželů Wolfových UT 2002 získala podle obžaloby od ministerstva životního prostředí dotace na dva projekty v rámci programu na podporu vědy a výzkumu. Peníze dostala na základě zkreslených a nepravdivých údajů. Manželé tak v letech 2005 až 2007 postupně čerpali více než 11 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám