Hlavní obsah

Policie obvinila čtyři lidi z praní špinavých peněz z Lesů ČR

– Praha

Protikorupční policie obvinila čtyři lidi v souvislosti s veřejnými zakázkami státního podniku Lesy ČR na informační technologie. Na svém webu o tom ve čtvrtek informovalo dozorující Vrchní státní zastupitelství v Praze. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí obviněným tři až osm let vězení nebo propadnutí majetku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Z právní kvalifikace skutku vyplývá, že obvinění podle policie působili jako organizovaná skupina a jejich údajná trestná činnost se týkala částky přesahující pět miliónů korun. Podle serveru Aktuálně.cz byly údajně tendry předražené o zhruba 300 miliónů korun, které prý putovaly do zahraničních společností a přes švýcarské banky se vracely zpět do Česka.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej sdělil, že kriminalisté ve středu zadrželi čtyři lidi „v souvislosti s vypisovanými a uzavíranými IT zakázkami státního podniku Lesy ČR". Více informací zatím policie poskytovat nechce.

Server uvedl, že mezi obviněnými jsou podnikatelé z firem, které se měly na zakázkách pro Lesy ČR podílet. Konkrétně Jiří Pantoflíček, Michal Kříž, Martin Štufi a také lobbista ČSSD Jiří Hart.

Podvod za 12 miliard

Trestní stíhání se má týkat zakázek za více než jednu miliardu korun, které od státního podniku dostaly v letech 2008 a 2009 firmy Dynn a Time Import. Policie vyšetřovala v minulosti i další zakázky státního podniku.

Loni v květnu protikorupční útvar obvinil v souvislosti s Lesy ČR tři muže z pokusu o podvod za 12 miliard korun, přičemž jeden z obviněných je bývalým zaměstnancem podniku.

Podle informací ČTK jde v této kauze o americkou společnost Washington Investment Company (WIC) a její údajně zmařené investice týkající se zakázek na informační technologie pro Lesy ČR. Případ podle policie souvisí se dvěma smlouvami z roku 2007 o poskytování poradenské činnosti a o rekonstrukci infrastruktury informačních a komunikačních technologií.

Reklama

Výběr článků

Načítám