Hlavní obsah

Neplatič nájemného si za vraždu správce definitivně odsedí 12 let

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze potvrdil 12 let vězení pro třiapadesátiletého Vasila Šmída za vraždu správce domu v Plzni. Muž bytného zastřelil několika ranami z legálně držené pistole při jednání o vystěhování z bytu kvůli dluhu na nájemném. Rozsudek je pravomocný. Proti verdiktu lze podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Jan Švábek, Právo

Obžalovaný Vasil Šmíd u Krajského soudu v Plzni

Článek

Případ se stal loni 13. června v plzeňské Stehlíkově ulici. Správce přišel se Šmídem do bytu řešit neplnění nájemní smlouvy. Na schůzce byli domluveni. Když bytný seděl v křesle v obýváku, tak na něj Šmíd podle obžaloby sedmkrát vystřelil. Pět kulek muže zasáhlo, čtyři byly smrtelné. Poslední "rána jistoty" podle spisu zasáhla ležícího muže z blízkosti přímo do čela. Šmíd končil ve vazbě.

Středeční jednání se konalo v jeho nepřítomnosti. Proti původnímu rozsudku plzeňského krajského soudu se odvolal státní zástupce, který považoval trest za příliš mírný. Argumentoval tím, že šlo o chladnokrevnou vraždu. Jeho odvolání ale soud zamítl jako nedůvodné. Muži hrozilo od deseti do 18 let vězení.

Neplatícímu nájemníkovi hrozí za vraždu správce 18 let vězeníVideo: Právo

Uložený trest se tak podle odvolacího trestního senátu blíží polovině trestní sazby. "Trest je sice mírnější, ovšem není nepřiměřeně mírný," vysvětlil předseda senátu Jiří Lněnička.

Policii se přiznal

Obžalovaný hned po činu zamkl byt a šel na policii, kde se přiznal. Později se snažil své jednání mírnit tím, že jednal nepříčetně a měl z bytného strach, protože u sebe nosil paralyzér.

Šmíd bydlel v bytě od roku 1989 a správci dlužil za nájem 19 000 korun. Při dřívější výpovědi uvedl, že spolu vycházeli až do osudného dne dobře. Bytný mu několik dnů před vraždou zavolal, že bude vystěhování neplatičů.

V den vystěhování se zamkl doma a čekal, zda se k němu přes několik zámků dostanou. Správci a zámečníkovi se to nepodařilo, a tak vyměnili zámek u vstupních dveří a odešli. Šmíd zůstal dva dny v bytě, údajně bez jídla, pití. V osudný den zavolal správci a ten přijel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám