Hlavní obsah

Unesl expřítelkyni i s dvouletým dítětem, pak ujížděl policii

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Před Okresním soudem ve Vyškově se v úterý začal zpovídat čtyřiatřicetiletý Jakub Prokop z několika trestných činů v čele s vydíráním, nebezpečným vyhrožováním nebo násilím vůči úřední osobě. Vlámal se totiž do domu, kde bydlela jeho expřítelkyně, unesl ji i s dítětem, vyhrožoval smrtí a nakonec v honičce ujížděl před policisty.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jakub Prokop se před soudem ke svému jednání odmítl vyjádřit.

Článek

Podle obžaloby Prokop pod vlivem pervitinu vykopl loni 31. července večer dveře domu, kde jeho bývalá přítelkyně žila, vytáhl ji na ulici s tím, že buď půjde ona, nebo si dojde pro její dceru.

Na ulici uviděl stát osobní auto, u kterého postával mladý muž. Toho donutil, aby ho i s ženou odvezl do Brna. „Řval na mě, že mám jet, já jsem mu na to řekl, že ho nikam vozit nebudu. Pak vytáhl pistoli a křičel, že mi ustřelí hlavu. Bál jsem se, a proto jsem je nakonec odvezl,“ vypověděl u soudu mladík.

Když ujížděl před policií, vypadal, že ho to baví, jen pořád říkal, že ho rozčilují ty houkačky.
unesená žena

Řidiče Prokop vyhnal v Brně z auta a ženu odvlekl do bytu svých rodičů. „Chtěl po ní vysvětlit jejich rozchod, potom jí řekl, že ji podřízne, a donutil ji lehnout si do vany. Prý proto, aby se mu lépe uklízel ten bordel,“ konstatoval státní zástupce.

Žena nakonec zuřivce přesvědčila, aby ji zavezl zpět do Vyškova, že se musí postarat o nemocnou dvouletou dceru. Tam ji přinutil, aby si dceru vzala do auta. Podivného mužova jednání si ale všimla policejní hlídka. Zfetovaný Prokop na nic nečekal, šlápl na plyn a ujížděl zpět do Brna.

Chtěl prorazit zátaras

„Operační důstojník hlásil pátrání po ukradeném autě s nebezpečným a ozbrojeným pachatelem. Kolegové si auta všimli v Brně-Komárově a začalo pronásledování. Řidič ujížděl, i když jsme mu dávali znamení, aby zastavil. V jednu chvíli jsme se ho pokusili předjet, ale když jsme byli na jeho úrovni, prudce do nás bokem narazil, až jsme vyjeli na travnatý pás,“ popsal pronásledování jeden z policistů.

„Když ujížděl před policií, vypadal, že ho to baví, jen pořád říkal, že ho rozčilují ty houkačky,“ otřásla se při vzpomínce unesená žena.

Strážci zákona nakonec ulici, kterou muž ujížděl, zablokovali zátarasem ze dvou policejních aut. Prokop se pokusil zátarasem prorazit, to mu ale nevyšlo a policisté ho zatkli.

Rozsudek by si měl muž vyslechnout příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám