Hlavní obsah

Vrchní soud zrušil rozsudek nad sedmi obžalovanými v metanolové kauze

Olomouc
Aktualizováno

Olomoucký vrchní soud zrušil v neveřejném jednání rozsudek nad sedmi lidmi obžalovanými v hlavní části metanolové kauzy. Jejich případ vrátil zpět zlínskému krajskému soudu. Odvolání dvou hlavních aktérů případu, Tomáše Křepely ze Zlína a Slováka Rudolfa Fiana, kteří podle obžaloby otrávenou směs míchali, projedná veřejně 4. února. Informoval o tom v úterý mluvčí soudu Vladimír Lichnovský.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zleva Robert Sedlařík, Martin Jirout a Martin Cekota

Článek

Fianovi a Křepelovi uložil krajský soud doživotí. Odvolací soud o případu rozhodoval na konci minulého týdne. Rozhodnutí zatím nemůže soud podle Lichnovského komentovat do té doby, než bude doručeno účastníkům řízení. Dosud se tak nestalo, rozhodnutí dosud neobdržel ani státní zástupce Roman Kafka, který se případem zabýval.

V případu původně figurovalo deset obžalovaných, u jednoho z nich už květnový rozsudek zlínského soudu nabyl právní moci. Proti verdiktu krajského soudu se odvolalo devět obžalovaných.

Otrávilo se 38 lidí

Podle rozhodnutí vrchního soudu se krajský soud bude muset znovu zabývat případem Martina Jirouta, Alexandra Jordána, Aleše Svobody, Martina Cekoty, Viktora Koláčka, Libora Vanderky a Roberta Sedlaříka. Muži dostali původně tresty od osmi do 21 let. Proti rozsudku se všichni dovolali, u některých z nich podal odvolání také státní zástupce.

Metanolová aféra začala 3. září 2012. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím.

Podle obžaloby majitel firmy na výrobu autokosmetiky z Řitky u Prahy Křepela opatřil na přelomu srpna a září 2012 5000 litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl Fianovi, který byl obchodním zástupcem Křepelovy firmy Carlogic, namíchat směs o objemu 10 000 litrů tvořenou metanolem a ze zbylé části etanolem. Směs byla poté dále distribuována.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám