Hlavní obsah

Soud zprostil exstarostu Mikulova obžaloby z tunelování

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Krajský soud v Ostravě v úterý zprostil obžaloby bývalého starostu jihomoravského Mikulova Ivo Koneše (ODS). S dalšími dvěma muži byl souzen kvůli údajnému tunelování Valtické nemocnice. V letech 2002 až 2009 měli společně nemocnici připravit na základě různých machinací až o 6 miliónů korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Exstarosta Mikulova Ivo Koneš (vpravo) a další obžalovaný Pavel Rosenberg. Zcela vlevo jeden z advokátů.

Článek

Případem se zabýval ostravský krajský soud kvůli tomu, že Koneš v minulosti působil také jako přísedící brněnského soudu. Aby se zabránilo jakémukoli podezření z podjatosti, Vrchní soud v Olomouci proces přesunul do Ostravy.

Podle verdiktu nebylo prokázáno, že by šlo o trestný čin. Zproštění v závěrečné řeči u soudu žádala i žalobkyně.

Spolu s Ivo Konešem seděl na lavici obžalovaných další lékař Jan Šťavík a také Pavel Rosenberg. Všichni v minulosti společně působili v několika nemocnicích jako jednatelé, společníci nebo ředitelé. Mimo jiné vedli Dům zdraví v Mikulově, který také vlastnili.

Podle výsledků policejního vyšetřování uzavírali smlouvy mezi Domem zdraví a Valtickou nemocnicí, jejímž jménem uzavírali nevýhodné obchody.

Zproštění žádali i žalobci

Obžaloba původně tvrdila, že obžalovaní například uzavřeli nevýhodnou smlouvu na pronájem bývalé školky v Mikulově. Nemocnice za něj zaplatila 400 tisíc korun, ale budovu nikdy nevyužila.

Dále mělo jít například o smlouvy na využívání služeb biochemické laboratoře v Domě zdraví či služeb tamního sanitáře.

Podle soudkyně Renáty Gilové ale nešlo o trestný čin. „Nebylo prokázáno, že by uvedené smlouvy uzavírali s úmyslem zakrýt neoprávněné čerpání peněz na úkor nemocnice ve snaze si tyto peníze rozdělit,“ řekla soudkyně.

„Rozhodování soudu bylo usnadněno i názorem intervenující státní zástupkyně. Není zvykem, aby státní zástupci u soudu žádali zproštění obžaloby, ale v tomto případě se skutečně zjistilo, že žalovaný skutek není trestným činem,“ dodala soudkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám