Hlavní obsah

Generál Kovanda u soudu v případu Nečasové: Jakoukoli vinu odmítám

Právo, Radim Vaculík
Praha

U hlavního líčení v kauze kolem Jany Nečasové (dříve Nagyové) vypovídal v úterý bývalý šéf Vojenského zpravodajství (VZ) Milan Kovanda. Toho žalobci stejně jako Nečasovou a další čelné funkcionáře VZ viní ze zneužití pravomoci v souvislosti s údajně nezákonným sledováním několika lidí včetně bývalé manželky někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) Radky. Hrozí jim až pět let vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Pohůnek a Milan Kovanda (vpravo) přicházejí k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Článek

Kovanda strávil v jednací síni, která byla i dnes uzavřena pro veřejnost, dvě a půl hodiny. Výslech se protáhl i kvůli tomu, že jej soud zapisoval ručně na psacím stroji a nenahrával ho, protože bývalý ředitel VZ hovořil o utajovaných skutečnostech. A ty nesmí zaznamenat žádný datový nosič.

Kovanda po odchodu z místnosti stejně jako v pondělí jeho předchůdce ve vedení VZ Ondrej Páleník odmítl před novináři jakékoli pochybení či nezákonný postup.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová přichází k soudu se svým manželem a advokátem

„Cítil jsem se celkem v pohodě. Není to samozřejmě nic jednoduchého, ale nic mě z míry nevyvedlo. Vinu si nepřipouštím, cítím se nevinný,“ uvedl v úterý generál Kovanda.

Toho během odpoledne vystřídá ve výslechu poslední z celkem čtyř obžalovaných a jeho někdejší podřízený, bývalý šéf jednoho z odborů vojenské tajné služby Jan Pohůnek.

Obhajoba se prý vyvíjí

Kovandův výslech v úterý okomentoval i vyšetřující státní zástupce Rostislav Bajger, který na všechny podal obžalobu.

„Obhajoba pana obžalovaného (Kovandy – pozn. red.) se postupně vyvíjí v rámci jakési společné obhajoby všech obviněných, ale není to pro nás nic překvapivého, je to očekávaný průběh a v podstatě to neodpovídá zajištěným listinným a věcným důkazům,“ řekl novinářům žalobce.

Kovanda si podle něj žádné pochybení nepřipouští, nicméně původně krátce po předloňském zatčení prý hovořil trochu jinak. Zatímco nyní se všichni obžalovaní bývalí zpravodajci hájí tím, že nikoho včetně Nečasové nezákonně nesledovali, nýbrž naopak zjišťovali, jestli někdo nesleduje ji, Kovanda údajně zpočátku určitou formu sledování při výsleších před státními zástupci připustil.

Vzhledem k tomu, že se výpovědi obžalovaných protáhly, byly přesunuty výslechy Petra Nečase a jeho bývalé manželky Radky, která je ve sporu vedena jako poškozená, do dalšího kola výslechů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám