Hlavní obsah

Dotace pro sportovní klub policie končily v kapse jeho šéfa

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Dluhy, ostuda a nepříjemné vyšetřování. Taková je současná vizitka Sportovního klubu policie (SKP) v Klatovech. A to všechno zřejmě kvůli jeho bývalému předsedovi Petru T. (47). Toho stíhá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) pro podezření, že si nechával peníze, které dostával na fungování klubu z rozpočtu města.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Byl obviněn z trestného činu zpronevěry,“ potvrdila v pondělí Právu Irena Kondrová z plzeňského krajského státního zastupitelství. Podle ní se jedná o nejméně 130 tisíc korun, a to za tříleté období od roku 2009.

„Jako předseda sportovního klubu policie přijímal dotace od města na účet klubu. Místo toho, aby platil faktury, nechal si peníze pro svoji potřebu,“ uvedla Kondrová.

Jednání Petra T. posoudila podle přísnějšího paragrafu. „Měl zvlášť uloženou povinnost hájit zájmy poškozené organizace,“ doplnila státní zástupkyně. Soud ho tak může v případě prokázání viny poslat za mříže až na osm let.

Žádné vyúčtování

Průšvih vyplaval na povrch, když se město pídilo po tom, jak byly peníze využity. Nedočkalo se totiž žádného vyúčtování. Teď bude chtít po Petru T. příspěvek zřejmě vrátit.

„Ve smlouvě o poskytnutí dotace je stanoven termín, do kdy je její příjemce povinen předložit vyúčtování včetně dokladů. Pokud tak neučiní, je to důvod ke krácení nebo úplnému navrácení dotace,“ uvedla vedoucí finančního odboru klatovské radnice Hana Chalupová. Podle ní čerpání dotací kontroluje auditorka města Jana Březovská.

„Jako kontrolní pracovník jsem vázána mlčenlivostí o všech souvislostech týkajících se kontroly,“ reagovala Březovská. Potvrdila ale, že na základě kontroly dotací poskytnutých SKP podalo město trestní oznámení.

Od policie oddšel

SKP v Klatovech čítá desítky členů, nyní je prakticky odsouzen k zániku. Nikdo totiž nechce po bývalém šéfovi převzít štafetu. Neví se, co všechno ještě může vyplavat na povrch. Petr T. skončil ve funkci předsedy klubu v loňském roce, kdy odešel i ze služebního poměru. U policie pracoval jako vyšetřovatel na obecné kriminálce. Deníku Právo se nepodařilo obviněného Petra T. sehnat, aby se mohl k případu vyjádřit.

Kromě zpronevěřené dotace se na něho ale valí další průšvih. Je podezřelý, že jako svědek během výslechu před soudem lhal, aby pomohl známému dostat se z průšvihu kvůli řízení auta bez řidičáku. Na základě pokynu státního zástupce ho policisté prověřují pro přečin křivého svědectví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám