Hlavní obsah

Vilou na Novojičínsku otřásl výbuch, jeden zraněný

Právo, Jiří Tomaškovič
Šenov u Nového Jičína

Zřejmě výbuch plynu zapříčinil v sobotu odpoledne zřícení stropu sklepa vily v Šenově u Nového Jičína. Při silné detonaci, kterou slyšeli až v Novém Jičíně vzdáleném několik kilometrů, byl zřejmě letícím střepem zraněn 52letý muž. Předběžná škoda na vile byla odhadnuta na dva milióny korun.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči s pomocí hydraulických vzpěr a dřevěných trámů zapažovali nezřícené části stropu sklepa i se vstupem.

Článek

„U následků výbuchu v suterénu rozlehlé dvoupatrové vily v obci Šenov u Nového Jičína nedaleko obchodního střediska zasahovalo šest jednotek profesionálních hasičů. Výbuch krátce po patnácté hodině a následná tlaková vlna rozbila mnoho oken ve vile, posunula částí jedné strany obvodového zdiva a způsobila zřícení části stropu sklepa,” popsal mluvčí Hasičského záchranného sboru (HZS) Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Nejprve se hasiči museli vypořádat s menším požárem, následně začali prohledávat trosky. „Protože se začalo rychle stmívat, instalovali balónová světla a začali odklízet ze sklepa trosky a zbytky zdiva. Pak pomocí hydraulických vzpěr a dřevěných trámů zapažovali nezřícené části stropu sklepa i se vstupem, aby tam mohli pustit dva pátrací psy ze Záchranného útvaru hasičů (HZS ČR) v Hlučíně a z Městské policie Ostrava,“ popsal Kůdela.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Při výbuchu se rozbilo mnoho oken ve vile.

Psi ani specialisté se štěrbinovými kamerami, kterou na místo přivezli členové HZS MSK z Ostravy-Zábřehu, žádnou zavalenou osobu nenašli. „Přivolaný statik předběžně upozornil na nutnost vyzdění velké části jedné strany obvodové zdi,“ řekl Kůdela a dodal, že není vyloučeno, že za výbuch může zemní plyn. „Zaměstnanci plynařské firmy ihned přívod plynu do vily zastavili a prověřovali, zdali jsou potrubí, vedoucí v zemi pod zahradou, dostatečně těsná.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám