Hlavní obsah

Dva členové lihové mafie mohou na kauci ven z vazby

– Olomouc • Aktualizováno

Správce nemovitostí Ivan Kovářík a jednatel společnosti Morávia-Chem Radek Menšík, kteří jsou obžalováni v kauze takzvané lihové mafie, se mohou dostat z vazby na svobodu po složení peněžité kauce. Soud ve čtvrtek přijal jejich peněžitou záruku ve výši milión korun.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radek Menšík (vlevo) a Ivan Kovařík u soudu

Článek

Naopak šéfovi této mafie, která údajně připravila stát při obchodech s nelegálním lihem o 6,7 miliardy korun na daních, potvrdil přísnější typ vazby. Radek Březina tak zůstává ve vazební věznici kvůli hrozbě z možného útěku i kvůli možnému ovlivňování svědků.

Ze sedmičlenné organizované skupiny zůstávají ve vazbě právě už jen Radek Březina, Kovářík a Menšík. „Soud se domnívá, že důvody vazby u pana Kováříka i nadále trvají. Bylo ale provedeno již rozsáhlé dokazování a i s ohledem na jeho roli v organizované skupině lze vazbu nahradit přijetím peněžité záruky jeden milión korun," uvedl soudce Eduard Ondrášek.

Podobná situace nastala i u Menšíka, i tam stanovil soud peněžitou záruku ve výši jeden milión korun. Státní zástupce Miroslav Stoklásek v případě Kováříka i Menšíka nechal rozhodnutí na soudu.

Vinu se snažil hodit buď na toho, kdo zemřel, nebo na toho, kdo by to vzal za finanční odměnu na sebe.
žalobce k Radku Březinovi

Šéf lihové mafie Radek Březina o propuštění nežádal. „Zdá se mi to zbytečné, když už tady člověk je, je lepší si to odsedět v kuse. O mém trestu nebude pochyb, újmu jsem tady způsobil," uvedl Radek Březina.

Březina si psal poznámky

Tvrdí však, že už nemá koho ovlivňovat. S tím však žalobce nesouhlasil. Poukázal především na související trestní řízení, kde je Březina právě za ovlivňování svědků stíhán. Řízení dosud nebylo ukončeno. Soudce mu ponechal přísnější typ vazby i kvůli novému trestnímu řízení týkající se legalizace majetku z výnosu trestné činnosti. Tam je kromě Radka Březiny stíhán mimo jiné také jeho bratr Tomáš a otec Vladimír.

Žalobce se také poprvé obsáhleji vyjádřil k samotnému postoji Březiny v této kauze a označil jej za velkého hráče, který se podle něj snaží ovlivňovat do poslední chvíle trestní řízení.

Dokládají to podle něj i poznámky zajištěné na jeho cele. „Z nich je patrný vývoj, o co se snažil. Vinu se snažil hodit buď na toho, kdo zemřel, nebo na toho, kdo by to vzal za finanční odměnu na sebe. V momentě, kdy začal obžalovaný Kaláč vystupovat jako první v jeho neprospěch, svou strategii změnil a začal svou aktivitu směřovat vůči němu," podotkl státní zástupce.

„Ano, chtěl jsem mu to vrátit, kdo by se nenaštval. Kaláč trestnou činnost páchá až doteďka, a není zavřený," podotkl k tomu Březina.

V takzvané lihové mafii, což byla podle obžaloby organizovaná skupina, jež údajně 15 let šidila stát při obřích obchodech s nelegálním lihem, je obžalováno dohromady sedm lidí. Mužům hrozí tresty od devíti let a dvou měsíců do 13 let a čtyř měsíců vězení. Činnost mafie zahrnovala čištění miliónů litrů technického lihu, tajné sklady a prodej lihu odběratelům z celého Česka i Slovenska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám