Hlavní obsah

Seniorka umírala ve špíně a o hladu, synovi soud potvrdil 6 let vězení

Praha
Aktualizováno

Odvolací Vrchní soud v Praze ve čtvrtek potvrdil Liboru Chválovi šestiletý trest vězení za týrání jeho matky. Danuše Fehirpatakyová, která se měla o nemocnou ženu starat, si za mřížemi odpyká o rok méně.

Článek

Pětasedmdesátiletá Chválova matka trpěla demencí a byla odkázána na pomoc okolí. Muž a žena jí však nezajišťovali hygienu ani dostatečný příjem potravy. V době, kdy matka zemřela, měla po celém těle silnou vrstvu parazitů.

„Zhoršování zdravotního stavu poškozené bylo z podstatné míry způsobeno nedostatečnou péčí ze strany obžalovaných. Musela trpět silně nepříznivými až trýznivými pocity," konstatoval odvolací senát.

Chvála i Fehirpatakyová jsou nezaměstnaní. Žena, která vystudovala střední zdravotnickou školu, se do Chválova kladenského bytu nastěhovala poté, co se s ním dohodla, že se mu o matku bude starat výměnou za možnost bydlení.

Podle pravomocného rozsudku však oba nejméně od srpna do listopadu 2010 péči o matku zanedbávali. Nemyli ji a nechávali ji ležet na špinavé, výkaly znečištěné matraci. Nedávali jí léky ani dostatek jídla a pití. Žena, která postupně nebyla schopna pohybu a sebeobsluhy, nakonec zemřela na srdeční selhání.

Útrapy vedly k smrti

V té době měla vši, opruzeniny a proleženiny, soudní lékař upozornil i na neostříhané nehty napadené plísní. Psychické a fyzické útrapy, které žena pociťovala, podle znalců vedly k urychlení její smrti.

Advokát Fehirpatakyové hájil svou klientku tím, že pečovatelskou povinnost plnila až do doby, kdy to bylo objektivně možné. Chválova matka prý v určité fázi nemoci začala odmítat pomoc a fyzicky se jí bránila, na což prý Fehirpatakyová jejího syna upozorňovala. Ten ji pak údajně opakovaně vykázal z bytu, žena tam ale zůstala, protože neměla kam jít.

„Klientka se stěží dokáže postarat sama o sebe, proto se neobrátila na příslušné orgány. Lékařská zařízení by navíc těžko respektovala v podstatě od cizího člověka," vysvětloval právník to, proč Fehirpatakyová nehledala pomoc pro nemocnou matku jinde.

Chválův právní zástupce pak poukazoval mimo jiné na to, že od skutku popsaného v obžalobě už uplynula dlouhá doba.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám