Hlavní obsah

Policie obvinila vězně Nováka za jeho útěk z nemocnice

– Praha
Novinky, Ondřej Kořínek

Policie obvinila vězně Jana Nováka za jeho útěk na konci listopadu z pražské Thomayerovy nemocnice, na dotaz Novinek to uvedla mluvčí policie Jana Rösslerová. Jestli ho někdo schovával a kde se nacházel, policii zatím stále neřekl.

Foto: Novinky, Policie ČR

Jan Novák na policejní fotografii

Článek

„Kriminalisté vězně obvinili v prosinci z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání v třetím odstavci,“ sdělila mluvčí.

Podle třetího odstavce písmena b) se pachatel trestného činu dopustí, když uprchne stráži, z vazby, z výkonu trestu odnětí svobody nebo zabezpečovací detence. Za tento trestný čin mu hrozí až pět let vězení nebo peněžitý trest.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nováka čeká v příštích dnech další výslech, po kterém kriminalisté možná budou vědět víc o tom, kde se skrýval a jestli mu někdo pomáhal.

BEZ KOMENTÁŘE: Po uprchlém vězni v Praze pátrají desítky ozbrojencůVideo: Novinky

Novák utekl 25. listopadu večer oknem ve druhém patře z nemocnice, kde měl podstoupit vyšetření kvůli chemoterapii. Okamžitě ho začaly hledat desítky policistů.

Odpykával si 7,5letý trest, který dostal v roce 2009 za loupež a ohrožení pod vlivem návykové látky. V září minulého roku byl ale podmíněně propuštěn na svobodu a v březnu zadržen kvůli sérii dalších loupeží.

Skončil i ředitel věznice 

Muž byl ve druhé půlce listopadu nepravomocně odsouzen právě za tuto sérii loupežných přepadení, a to na 8,5 roku. Brutální přepadení se odehrála v Praze 4 a kriminalisté po muži několik týdnů pátrali. Chytili ho v Rozvadově, když se vracel z Británie, aby si vyzvedl další peníze. Následně skončil ve vazbě a poté v obnoveném výkonu trestu, jelikož porušil podmínku.

Foto: Policie ČR

V souvislosti s útěkem vězně skončili ve funkcích ředitel odboru vězeňské stráže Vězeňské služby Petr Vlk a ředitel pankrácké věznice Pavel Hadrava.

Vedle odvolání obou mužů bylo minulý týden zahájeno trestní stíhání dvou členů eskorty. Podle informací deníku Právo hrál jeden z dozorců místo hlídání hry, druhý odešel na záchod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám