Hlavní obsah

Soud snížil trest vrahovi podnikatele Housky

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

O čtyři a půl roku snížil Vrchní soud v Praze trest Michalu Krnáčovi, který na podzim roku 2013 zavraždil vlivného podnikatele a člena ČSSD Romana Housku. Krnáč si odsedí 13 let, původně dostal od ústeckého soudu trest 17,5 roku. Středeční rozsudek je pravomocný.

Soud zmírnil trest za vraždu podnikatele a politika ČSSD Romana HouskyVideo: Novinky

 
Článek

Podle předsedy odvolacího senátu Jiřího Lněničky se Krnáčovi nepodařila prokázat majetková motivace činu. „Nebylo prokázáno, že by chtěl obžalovaný v domě něco ukrást,” zdůvodnil snížení trestu Lněnička. V Krnáčův prospěch také hovořila jeho dosavadní bezúhonnost a možnost resocializace. „Možnosti nápravy u obžalovaného jsou mimořádně dobré,” podotkl soudce.

Krnáčův obhájce Tomáš Oujezdský v odvolání zpochybnil rozhodnutí ústeckého soudu, když připomněl, že soud jako jediný přímý důkaz měl Krnáčovo doznání, zároveň však jeho výpověď jako celek označil za nevěrohodnou a nepravdivou.

Byla to cynická poprava. Nebyl zjištěn pravý pachatel, který tu vraždu zosnoval.
Marie Benešová, zmocněnkyně Houskovy partnerky

Zmocněnkyně partnerky zavražděného Housky Jany Vaňhové Marie Benešová se u soudu pustila do vyšetřovatelů. „Nebyl zjištěn pravý pachatel, který tu vraždu zosnoval, a za kterou zaplatil, jak předpokládám,” prohlásila bývalá nejvyšší státní zástupkyně. „Tato vražda nese znaky objednané vraždy. Byla to cynická poprava a pan Krnáč nám byl naservírovaný. Policie odpověď nehledala a hledat nechtěla,” domnívá se Benešová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Krnáč u Vrchního soudu v Praze

Krnáč otočil, Housku prý nezabil

Bývalý voják se v přípravném řízení k vraždě sám přiznal. Na policii přinesl i pistoli, ze které údajně střílel. Odmítl ale, že by vraždil úmyslně nebo na objednávku. Do Chomutova prý přijel hledat práci a u Houskova domu se ocitl náhodou.

To mu ale soud neuvěřil, Krnáč si totiž hledal o Houskovi a jeho partnerce předem informace. Navíc byl oblečený do policejní bundy a maskáčového ponča, ve kterém by podle soudu shánět práci nešel. „Měl připravenou i krycí legendu, že bude jako pracovník PPL doručovat nějakou zásilku,“ uvedl v říjnu předseda ústeckého krajského soudu Jiří Bednář.

Ve středu při odvolacím řízení však Krnáč otočil o sto osmdesát stupňů a prohlásil: „Chtěl bych jenom říct, že vraždu jsem neplánoval a pana Housku jsem nezabil.”

Bývalý voják dostal za vraždu Housky 17,5 rokuVideo: Aleš Pelikán, Právo

Krnáč podle policie nejprve Housku zasáhl paralyzérem a poté na něj čtyřikrát vystřelil. „Jsem přesvědčen, že když člověka zasáhnu třikrát pistolí do hlavy a z toho jednou zezadu, tak mě prostě jiné slovo než poprava nenapadá,“ řekl Bednář. Krnáč po vraždě pronikl i do domu, který prohledal, a byl proto odsouzený i za porušování domovní svobody.

Šlo o politickou vraždu?

Houskova partnerka a současná náměstkyně hejtmana Jana Vaňhová je přesvědčená, že Krnáč si vraždu připravil. Houska prý dostal výhružnou SMS zprávu. Podle Benešové by vražda mohla mít politický podtext, protože Houska prý v politice někomu „hodně vadil“.

Stejně tak se vyjádřil i Bednář, podle nějž není případ Houska u konce. Není jasné, zda byla vražda objednaná nebo jestli se na ní nepodílelo více lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Kauza Houska: nová verze – vražda v afektu

I když policie zatím stále neví, kdo stojí za pondělní vraždou vlivného chomutovského politika ČSSD a podnikatele Romana Housky (51), podle zdroje Práva...

Výběr článků

Načítám