Hlavní obsah

Falešný kameník vybral na zakázky 2,5 miliónu, žádnou práci neudělal

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Desítky lidí připravil o peníze 44letý muž z Uherského Hradiště. Sliboval jim nejrůznější kamenické práce, inkasoval peníze, ale žádné práce neprovedl. Škoda byla vyčíslena na 2,5 miliónu korun. Policie nyní hledá další poškozené.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Pachatel vystupoval jako pracovník různých firem a nabízel práce v oblasti kamenictví, převážně se jednalo o renovace, opravy nebo zhotovení pomníků, náhrobních kamenů a dalších částí hrobů. Pokaždé vybral různé výše záloh na smluvené práce, stanoven byl i termín jejich provedení. Práce však neprovedl a peníze nevrátil,“ řekl Právu v úterý policejní mluvčí Josef Bednařík.

Obviněný podle něj působil především na jižní Moravě, většina poškozených pochází z Vyškovska. Vyšetřovatelé ale vědí i o případech ze Šumperska.

„Od roku 2013 do srpna 2014 v dosud zjištěných případech poškodil 48 osob a způsobil škodu ve výši 2 505 000 korun,“ uvedl mluvčí.

Není podle něj vyloučeno, že poškozených může být více i z jiných krajů. „Případní další poškození mohou kontaktovat jakékoliv oddělení policie nebo přímo službu kriminální policie oddělení hospodářské kriminality v Šumperku na telefonním čísle 974 779 489,“ dodal Bednařík. Pachateli hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let.

Mladík naoko prodával zboží

Kriminalisté se také zabývají podobným případem podvodů osmnáctiletého muže z Jihlavska. Na internetu nabízel od loňského října různé zboží, inkasoval za ně peníze, ale zájemcům je nedodal. Poškodil tak bezmála stovku lidí.

„Z místa bydliště, ale také i z jiných míst s internetovým připojením pod několika smyšlenými jmény uživatelů mailových schránek nabízel k prodeji různé zboží. Především se jednalo o mobilní telefony, ošacení, obuv a módní doplňky, a to prostřednictvím internetu,“ řekl Bednařík.

Dodání zboží podle něj mladík podmiňoval uhrazením kupní ceny předem. Pro tento účel založil bankovní účty. Inzerované zboží ale nedodal a ani to neměl v úmyslu.

„Celkově poškodil 92 osob a způsobil škodu kolem 120 tisíc korun. Škoda nedosahuje větší výše jen proto, že se pachatel v mnoha případech spokojil i s drobnými zálohami za zboží ve výši od 100 korun,“ uvedl mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám