Hlavní obsah

Soud potvrdil podvodníkovi 18 let za plánování vraždy komplice

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Václav Špaček (51) si definitivně odsedí osmnáct let ve vězení za pokus o likvidaci svého komplice. Odvolací senát Vrchního soudu v Praze zamítl v úterý jeho odvolání a potvrdil trest, který Špaček dostal před třemi měsíci od pražského městského soudu za pokus o vraždu. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Václav Špaček u Vrchního soudu v Praze

Článek

Šestkrát trestaný zloděj a podvodník Špaček se z ruzyňské věznice, kde byl po obvinění z rozsáhlého podvodu, pokusil objednat vraždu svého komplice Roberta Hubáčka. Hubáček, který v případu figuroval jako bílý kůň, začal totiž při vyšetřování podvodu spolupracovat s policií. Špaček chtěl předejít tomu, aby muž proti němu svědčil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přesvědčoval svoji družku Věru Bařtipánovou přímo ve vězení, kam za ním chodila na návštěvy, aby zařídila Hubáčkovu vraždu. Netušil ale, že jsou hovory nahrávány. Několikrát na ni naléhal, aby Hubáčka nechala „uklidit“, „ztratit“ nebo rovnou „zlikvidovat“. K ničemu ale nedošlo.

Špaček byl nakonec Krajským soudem v Praze odsouzen k osmi letům vězení za více než devítimiliónový podvod. Tento rozsudek zohlednil ve svém rozhodnutí pražský městský soud, když ho v říjnu loňského roku odsoudil k souhrnnému osmnáctiletému trestu odnětí svobody.

Odvolání soud smetl

Odvolací senát Vrchního soudu v Praze v čele s Jaroslavou Maternovou v úterý smetl ze stolu Špačkovo odvolání s tím, že výše trestu, proti které se kriminálník odvolal, je v pořádku.

„Vrchní soud na rozdíl od obžalovaného proti výši trestu nic nemá. Městský ani Krajský soud neshledal u obžalovaného žádné polehčující okolnosti,” odmítla Maternová jakékoli pochybnosti.

Podle Špačkovy advokátky Petry Urbanové je osmnáctiletý trest za pokus o vraždu přísný. „Mám za to, že městský soud rozhodl nezákonně. Osmnáctiletý trest je nepřiměřený a není v souladu se zákonnými ustanoveními,” pronesla Erbanová k soudu a navrhla odvolacímu senátu rozsudek zrušit a stanovit výši trestu sám.

Sám Špaček ve svém vyjádření zopakoval, že žádnou vinu necítí. „To, co je mi kladeno za vinu, jsem nespáchal a spáchat nechtěl. S Robertem Hubáčkem jsme byli kamarádi,” uvedl Špaček

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám