Hlavní obsah

O svém věku mi lhali, odmítá vinu údajný pasák nezletilých chlapců

– Praha
Novinky, bad

„O svém skutečném věku úmyslně lhali,“ prohlásil na adresu poškozených chlapců v pondělí u pražského městského soudu Václav Dimitrov, hlavní obžalovaný v kauze údajné homosexuální prostituce. Obžaloba viní Dimitrova a Davida Choda z organizování prostituce, za což jim hrozí až dvanáct let vězení. Dvěma z poškozených chlapců nebylo podle spisu ani 15 let.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dimitrov také tvrdí, že státní zástupkyně Radka Myslíková v obžalobě uvádí lživá tvrzení a spekulace. „Během roku 2012 jsem nemohl páchat trestnou činnost. Byl jsem do konce října 2012 ve výkonu trestu, pak jsem měl vážné zdravotní problémy,“ řekl soudu Dimitrov.

Dimitrov četl ze spisu své podání vysvětlení na policii jako součást své obhajoby.

Za sex dostávali kredit na telefon

Podle obžaloby Dimitrov společně s Chodem zprostředkovávali cizincům v letech 2012 a 2013 placený pohlavní styk s deseti nezletilými chlapci. S těmi se obžalovaní měli setkávat v pražských fastfoodech, odkud si je pak odváděli do pronajatých bytů či hotelových pokojů.

Chlapci měli Dimitrovovi odvádět až polovinu peněz, které od cizinců za společné chvilky dostali. Také toto Dimitrov odmítá, z policejních výslechů přečetl vyjádření postižených chlapců: „Venca z toho kšeftu nic neměl. Koupil mi SIM kartu, kterou mi pak asi měsíc dobíjel třemi sty padesáti korunami týdně,“ četl Dimitrov, který následně požádal soudkyni Silvii Slepičkovou o přerušení jednání z důvodu nevolnosti. Slepičková jeho žádosti vyhověla a jednání přerušila.

Dimitrov také se spoluobžalovaným Chodem vznesli námitku o podjatosti Myslíkové. Podle Choda Myslíková jedná v rozporu s trestním řádem, podle kterého musí státní zástupce stíhat všechny trestné činy, o kterých se dozví. K Chodovi se s námitkou připojil i Dimitrov.

„Nemám žádný poměr k projednávané věci. Policejní orgán další skutky prošetřuje,“ odmítla podjatost Myslíková.

Policie ztotožnila pouze tři klienty

Myslíková kromě Dimitrova a Choda obžalovala tři cizince ze svádění k pohlavnímu styku, za což jim hrozí až dvě léta za mřížemi.

Francouz Tanguy Marie Fanneau de la Horie už při listopadovém jednání odmítl, že by znal skutečný věk chlapců. „Byl jsem přesvědčen, že chlapcům bylo více než osmnáct. S Dimitrovem jsem si zřetelně vyjasnil, že nechci nikoho mladšího,“ řekl soudu de la Horie. S obžalovaným Dimitrovem se seznámil v gaybaru na Žižkově a líbilo se mu, že byl často v doprovodu mladíků.

„Uvědomuji si, že jsem se o kontrolu jejich věku měl zajímat důkladněji. Je mi líto, k čemu došlo, a pokud bych snad způsobil jakoukoliv újmu, tak se hluboce omlouvám," dodal Francouz, který v Praze žije od roku 2008. Chlapce si odváděl do svého vinohradského bytu, kde si prý pouštěli rockovou hudbu a trávili spolu intimní chvíle.

Podle vyjádření poškozených chlapců i jejich rodičů nedošlo k žádné fyzické ani psychické újmě. Poškození ani nežádají náhradu škody.

Dalšími obžalovanými cizinci jsou Američan Michael James Murphy a Němec Jürgen Volker Hecke. Ostatní muže, kteří se měli na trestném jednání podílet, se obžalobě nepodařilo ztotožnit. Vyšetřovatelé znají pouze jména, pod kterými vystupovali – Mike, Pavel, Ron, Peter, Jürgen, Bastien či Alfonso.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám