Hlavní obsah

Vloni na železnici zemřelo 296 lidí, nejvíce za poslední roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na železnici v loňském roce zemřelo 296 osob, nejvíce za poslední roky. Meziročně jde o 26procentní růst. Nejčastější příčinou byly střety vlaků s chodci, šlo celkem o 238 případů. Vyplývá to z dat zveřejněných Drážní inspekcí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Přestože se počet usmrcených výrazně zvýšil, samotných nehod významně nepřibylo. Ve srovnání s rokem 2013 jde o tříprocentní růst. Počet nehod na železničních přejezdech byl v letech 2013 a 2014 shodný, celkem 180 případů. Vloni se ale počet obětí při těchto nehodách meziročně téměř zdvojnásobil na 43 osob.

Dvojnásobný nárůst počtu obětí zaznamenala inspekce u železničních přejezdů zabezpečených světelnou signalizací a rovněž u přejezdů vybavených závorami. U těch všichni usmrcení připadali na chodce nebo cyklisty, kteří spuštěné závory podlezli. Nejnižší počet obětí, čtyři, podle statistik připadá na přejezdy vybavené pouze výstražnou značkou.

Mimo smrtelné nehody na přejezdech a při střetu chodců s projíždějícím vlakem eviduje Drážní inspekce další dvě úmrtí lidí, kteří se pokusili vyskočit z rozjíždějícího se vlaku. Dalších šest mrtvých si vyžádal provoz tramvají v městské dopravě a sedm úmrtí nehody v pražském metru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám