Hlavní obsah

Mladíkovi přes Facebook vyluxoval účet

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvod, při němž pachatel využil ke krádeži bezmála devatenácti tisíc korun sociální síť Facebook, šetří kriminalisté na Přerovsku. Policie po něm pátrá a uživatele počítačové sítě vyzvala, aby při bankovních převodech byli velmi opatrní.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Lidé by si měli dávat pozor, co na sociálních sítích píšou.

Článek

„Neznámý pachatel loni 16. prosince překonal heslo k facebookovému profilu jedné známé dvacetiletého muže z Přerovska. Prostřednictvím jejího profilu pak oslovil muže se žádostí o zaslání částky 40 korun i s odkazem na internetové bankovnictví. Muž tak učinil a vyplnil formulář k provedení transakce,“ řekla Právu v neděli krajská policejní mluvčí v Olomouci Irena Urbánková.

Požadovaný odkaz však podle ní nefungoval. Až za týden podvedený muž zjistil, že mu z účtu byla převedena na jiný bankovní účet částka ve výši zhruba 18 500 korun. „V současné době je celý případ v šetření. Pachateli v případě dopadení hrozí trest odnětí svobody až na tři léta,“ uvedla Urbánková.

Podvodník se podle ní dopustil trestných činů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, opatření a přechovávání přístupového hesla k počítačovému systému a jiných takových dat a krádeže.

„Policie upozorňuje občany, aby při bankovních převodech byli obezřetní, v případě podezření kontaktovali přímo svoji banku nebo policii, a aby do žádných formulářů nevyplňovali přístupová hesla a jiné údaje k elektronickému bankovnictví,“ dodala policejní mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám