Hlavní obsah

Řidiče v Česku ohrožuje rozbředlý sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silnice jsou v mnoha krajích pokryty sněhem nebo mokrou břečkou. To způsobuje řidičům problémy. Sníh bude zřejmě padat i nadále.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ilustrační foto

Článek

Silnice na Vysočině jsou po nočním sněžení sjízdné s opatrností. Na chemicky udržovaných trasách I. třídy byl ráno rozbředlý sníh, na vedlejších silnicích leží vrstva ujetého sněhu posypaná drtí, řekl dispečer krajské správy a údržby. Sněžilo v celém kraji, připadlo několik centimetrů sněhu. Teploty se k ránu držely kolem nuly. Sníh bude padat i přes den. Na silnicích se místy mohou tvořit sněhové jazyky.

„Jezdilo se celou noc, nemáme žádnou uzavírku,” uvedl dispečer. Nejvíc práce s prohrnováním vozovek měli silničáři na Žďársku.

V Olomouckém kraji v noci napadlo až několik centimetrů sněhu, všechny silnice byly ale ráno se zvýšenou opatrností sjízdné. Na Prostějovsku se na vozovkách mohou místy tvořit sněhové jazyky. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Na Šumpersku a Jesenicku silnice pokrývají zbytky rozbředlého sněhu a řidiči musejí počítat se sněhovými přeháňkami. Na méně důležitých cestách je ve vyšších polohách vrstva ujetého sněhu s posypem.

Na Prostějovsku jsou hlavní silniční tahy holé a mokré, ve vyšších polohách je ale na vozovkách slabá vrstva tajícího nebo ujetého sněhu s posypem. "Místy se tvoří sněhové jazyky a je nutná zvýšená opatrnost," uvedl dispečer správy silnic. Na Olomoucku a Přerovsku jsou silnice po chemickém posypu většinou holé a mokré.

Se zvýšenou opatrností by měli řidiči vyjíždět na jihomoravské silnice druhé a třetí třídy. Místy jsou na nich zbytky sněhu po pluhování, může se objevit i mrznoucí déšť a ledovka. Dálnice a silnice první třídy jsou sjízdné bez omezení, informovala Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje.

Na jižní Moravě v noci místy sněžilo, místy mrholilo. Teploty se pohybují od minus jednoho do dvou stupňů Celsia. Před ledovkou varuje Jednotný systém dopravních informací například v Moutnicích na Hodonínsku, před mrznoucím deštěm se musejí mít řidiči na pozoru i na dálnici D1.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ilustrační foto

Silnice na severu Čech byly ráno se zvýšenou opatrností sjízdné. Především v Libereckém kraji leží na vozovkách zbytky sněhu a dále sněží. Vyplývá to z údajů silničářů. Teploty se pohybují od mínus tří do plus dvou stupňů Celsia.

K opatrnosti nabádají silničáři na Semilsku. Na silnicích prvních i nižších tříd je vrstva nového sněhu. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Sněhové přeháňky se objevují i na Jablonecku a Českolipsku. Většina silnic je po chemické ošetření sjízdná, místy leží zbytky rozbředlého sněhu.

V Ústeckém kraji místy prší a fouká silný nárazový vítr. Silnice jsou s opatrností sjízdné.

Ve vyšších polohách Královéhradeckého a Pardubického kraje v noci sněžilo, například v Orlických horách napadlo zhruba pět centimetrů sněhu. Na silnicích zůstává vrstva uježděného sněhu, na Svitavsku se tvoří sněhové jazyky. Všechny komunikace na východě Čech jsou s opatrností sjízdné, vyplývá z dnešních údajů silničářů.

Na většině území východních Čech bylo ráno zataženo, v nižších polohách padal déšť se sněhem, ve vyšších polohách sněžilo. Teploty se pohybují kolem bodu mrazu. Hlavní silniční tahy jsou mokré po chemickém ošetření, místy zůstávají zbytky rozbředlého sněhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám