Hlavní obsah

Škoda JS: Zajištění dokumentů policií souvisí s vyšetřováním trestné činnosti cizince

Právo, pab
Plzeň

Vedení společnosti Škoda JS, kde minulý měsíc policisté zajistili listinné materiály, v pátek v oficiálním prohlášení potvrdilo, že se jednalo o úkon právní pomoci v rámci šetření švýcarských justičních orgánů. Vztahuje se k podezření z trestné činnosti cizího státního příslušníka.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Právo tento týden s odkazem na důvěryhodný zdroj uvedlo, že se vyšetřování točí kolem ukrajinského předsedy parlamentní komise pro paliva, energetiku, jadernou politiku a bezpečnost. [celá zpráva]

Podle tohoto zdroje švýcarská justice zahájila vyšetřování pro podezření z trestných činů podplácení cizích úředních činitelů a praní peněz, které právě s ohledem na zajištění listinných materiálů ve firmě, má zřejmě souvislost se zakázkami Škody JS. Firma vyrábí jaderná zařízení, která dodává i na Ukrajinu.

„Vůči společnosti Škoda JS nebylo vzneseno žádné obvinění ani podezření,“ uvedla v pátek ČTK s odkazem na prohlášení vedení firmy. Právo už minulý týden požádalo o vyjádření k šetření švýcarských trestních orgánů generálního ředitele  Škody JS  Miroslava Fialy, ale ten na otázky nereagoval.

"Policii ČR poskytla společnost 10. 12. zcela dobrovolně kopie vyžádaných dokumentů. Šlo o standardní úkon právní pomoci v rámci širšího šetření orgánů švýcarské policie ve vztahu k podezření z trestné činnosti cizího státního příslušníka," citovala ČTK prohlášení firmy.

Švýcarská strana mlčí

Podle vedení Škody JS poskytnuté dokumenty údajně nemají žádný vztah k člověku, kterého švýcarská prokuratura vyšetřuje a kterého Právo v této souvislosti zmínilo. Jeho jméno je ale uvedeno v oficiální žádosti švýcarské prokuratury o právní pomoc české straně.

"Veškerá naše činnost je přesně v souladu se zákonodárstvím ČR i se zákonodárstvím zemí zahraničních obchodních partnerů," citovala ČTK generálního ředitele Škody JS Miroslava Fialu.

Podle zjištění Práva prověřují švýcarští vyšetřovatelé podezřelé finanční transakce panamské společnost Bradcrest Investment, jejímž skrytým majitelem má být právě ukrajinský politik.

„Dotazy ohledně osob či firem a možných řízení s nimi nebudeme z důvodu úředního a vyšetřovacího tajemství zodpovídat,“ reagovala už dříve na otázky Práva mluvčí Spolkového státního zastupitelství v Bernu Jeannette Balmerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám