Hlavní obsah

Loni se kradlo méně, ale mezi svátky mají zloději žně

Právo, Stáňa Seďová, Radka Kovářová

Lidé se o svátcích navštěvují, odjíždějí na hory nebo se veselí na trzích a jsou méně pozorní. Mnohdy tak udělají štědré Vánoce zlodějům. Přestože v právě skončeném roce počty krádeží výrazně klesly, statistiky v prosinci vždy vyletí nahoru. Zloději totiž využívají toho, že lidé jsou během vánočních svátků a Silvestra mimo svůj domov. To však není jediný důvod.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Pachatelé se v zimě potýkají s větší hmotnou nouzí než v létě. Neváhají proto vniknout do obydlí i kvůli několika stovkám nebo drobnému domácímu vybavení, které se dá rychle zpeněžit v zastavárnách. Odcizené věci přitom obvykle mívají výrazně vyšší hodnotu, než co za ně zloděj takto utrží,“ upozorňuje expert na zabezpečení nemovitostí Ivan Pavlíček.

Překonat vstupní dveře do bytu či domu je pro takzvané profesionály záležitostí několika minut, pokud dveře nemají bezpečnostní prvky, dokonce jen sekund.

Mezi půlnocí a druhou ranní

Podle zjištění vyšetřovatelů mají zloději i svůj oblíbený čas.

„Pachatelé pracují neslyšně, pokud jsou přistiženi při činu sousedem, neváhají se vydávat třeba za profesionální zámečníky a pracují dál. Vůbec dnes již nemusí používat hrubé nástroje jako páčidlo nebo vrtačku. K dispozici mají mnohem jemnější a sofistikovanější možnosti, díky kterým se dostanou do bytu či domu během několika vteřin a ani při tom nepoškodí zámek. Oblíbenou dobou pro lup bývá interval mezi půlnocí a druhou hodinou ranní,“ upozorňuje odborník.

BEZ KOMENTÁŘE: Rodina profesionálních zlodějů v akciVideo: Policie ČR

Vánoce 2014 byly přitom alespoň v Praze proti normálním pracovním dnům klidné. Na Štědrý den zaznamenali operátoři tísňové linky 158 celkem 721 hovorů a 273 událostí, což je přibližně o polovinu méně než v běžný den. Policisté řešili jen několik krádeží, jak kapesních, tak v bytech anebo ve sklepní kóji.

Celkové statistiky konce loňského roku ještě známy nejsou, ale během prosince 2013 policie evidovala škodu způsobenou krádežemi ve výši 186 miliónů korun, což je o deset procent víc než v roce předchozím.

Zloděj překvapil rodinu u večeře

Ovšem to, že budete doma, vám nutně nezaručí, že si k vám zloděj netroufne. I k takovým událostem policisté musí vyjíždět. V jednom případě se zloděj nehlučně vkradl do jednoho bytu a překvapil rodinu přímo u štědrovečerní večeře.

BEZ KOMENTÁŘE: Krádež kabelky z nákupního vozíku Video: Policie ČR

Pražští policisté během Štědrého večera řešili několik krádeží v bytech a sklepích, ale daleko více jim daly zabrat případy kapesních krádeží.

„Toto období samozřejmě kapsářům nahrává, protože lidé jsou nepozorní, buď ještě na poslední chvíli něco shánějí, nebo se veselí a ztrácejí obezřetnost. Tedy nárůst krádeží, hlavně těch kapesních, v druhé polovině prosince zaznamenáváme každoročně,“ sdělil Právu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Předloni během prosince Češi nahlásili 1330 kapesních krádeží, rok před tím to bylo dokonce 1442.

BEZ KOMENTÁŘE: Krádež batohu v kavárněVideo: Policie ČR

S výjimkou období, které úderem čtvrteční půlnoci skončilo, se však policisté chlubí poklesem celkové kriminality – v roce 2014 zaznamenali o víc než 32 tisíc méně skutků než předloni, kdy lidé nahlásili přes 325 tisíc zločinů.

Výrazně klesly především krádeže a počet vloupání do domů, bytů a aut. Podle náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho do konce loňského listopadu v prvním případě o téměř 17 procent a ve druhém dokonce o 20 procent.

V minulosti až pět, teď jedna denně

„K výraznému poklesu krádeží došlo podle mne ze tří důvodů. Jednak drobná kriminalita byla prioritou policie a ta se na to hodně zaměřila, druhá věc je zřejmě jiné chování občanů a pomáhá i přístup médií, která například na krádeže během svátků neustále upozorňují,“ řekl redakci Laube.

Jeho slova potvrzuje i náměstek ředitele policie v hlavním městě Ivan Smékal. „Zatímco v minulých letech se v Praze řešilo až pět krádeží nebo loupeží denně, loni to byla jedna a něco,“ doplnil Smékal.

Reklama

Výběr článků

Načítám