Hlavní obsah

Aby řádili v Praze dva magoři najednou, to je velká náhoda, říká expert o nevyřešených vraždách

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za naprosto ojedinělý mohou považovat letošní rok vyšetřovatelé z pražské mordparty. Vymyká se, bohužel, ve špatném slova smyslu. Dodnes jim totiž na stole leží hned několik nevyřešených vražd minimálně sedmi lidí, u kterých neznají pachatele.

Foto: Policie ČR

Možná podoba taxivraha a auta, jimiž jezdili muži nalezeni v Uhříněvsi

Článek

Patří mezi ně tři zastřelení taxikáři, rovněž střelnou zbraní usmrcená žena přímo v pražské tramvaji, zabitý hledač pokladů v Klánovickém lese a zavražděný manželský pár ve Stodůlkách.

A na tolik obětí bez známých pachatelů nejsou detektivové prvního pražského oddělení za poslední léta zvyklí.

Moc vražd venku

Vesměs totiž na konci roku hlásili více než devadesátiprocentní úspěšnost při objasnění těchto nejzávažnějších zločinů, letos se přitom podle předběžných odhadů pohybují u dvoutřetinové hranice objasněnosti. Od začátku roku do konce letošního listopadu evidovali 24 případů vražd či pokusů o ně a z nich objasnili 16 případů.

Problém tkví podle mluvčího pražské policejní správy Tomáše Hulana v tom, že s výjimkou zabití manželů ve Stodůlkách se všechny vraždy odehrály na hojně frekventovaných místech. Těmi jsou i samotné vozy taxi, v nichž se během jednoho dne vystřídaly desítky osob, tím posledním byl ale vždy nakonec vrah.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo činu na pražských VinohradechVideo: Novinky

„Pokud budeme hovořit o neobjasněných vraždách v Klánovickém lese, taxikářů či v tramvaji, došlo k nim, dá se říct, na veřejně přístupných místech, na kterých se pohybují stovky osob. A s ohledem na to, kde se ty vraždy staly, tak ano, můžeme hovořit o určité výjimečnosti,“ připustil i Hulan, že letošní rok nebyl pro detektivy běžný jako ty předchozí.

Složité hledání stop

Je totiž podle něj velice složité dohledat ex post nejen pachatele, ale i případné svědky, což výrazně komplikuje vyšetřování. „Stejně tak v takovém obšírném prostředí je složité dohledat i jakékoli možné stopy,“ upozornil Hulan.

Foto: Policie ČR

U všech těchto případů se prý dělala rozsáhlá ohledání místa činu a byly opakovaně nasazeny desítky lidí.

„Co se týká kauzy vraždy v tramvaji, tam se prohledávaly několikakilometrové úseky, stejně tak v Klánovickém lese či u taxikářů, protože stěžejní důkaz může být i daleko od samotného místa vraždy, jak už v minulosti nejednou ukázalo,“ podotkl mluvčí.

Tři mrtví řidiči

Zřejmě nejvíc kriminalisty trápí série tří nevyřešených vražd taxikářů z letošního ledna, respektive dubna, který nejspíše zastřelil jeden a týž pachatel. Věnuje se tomu přitom speciálně složený tým, který musel zkoumat stovky stop včetně DNA, auta zemřelých prohlížel minimálně třikrát, ale k dopadení vraha jim to dosud nepomohlo, stejně jako třeba nekvalitní záběry z kamer z pražských ulic, kde nechal odstavená vozidla i se svými oběťmi.[celá zpráva]

Prvního taxikáře (42 let) přitom zastřelil už 30. ledna a další dva (58 a 25 let) pak 11. dubna, tedy vždy v noci ze čtvrtka na pátek. Pokaždé použil pistoli menší ráže.

Pátrání po podezřelém z vraždy. Archivní videoVideo: Novinky

Dalším oříškem je vražda starší ženy (64) přímo v tramvaji č. 17, mimochodem odehrála se rovněž ve čtvrtek, a to 13. února. Oběť údajně nastoupila na svou poslední jízdu života jen kousek od místa, kde jeden ze zavražděných taxikářů o dva měsíce později nabral svého posledního klienta. Pražská policie ale i teď odmítá potvrdit či vyvrátit, že by násilná smrt ženy nějak souvisela s vraždami taxikářů. [celá zpráva]

Podle informací Práva dotyčná nebyla zastřelena stejnou zbraní jako trojice řidičů taxi, nicméně několik společných ukazatelů, že se mohla stát obětí stejného pachatele, policie údajně zjistila.

Foto: Policie ČR

Policii se podařilo dohledat záběry z kamer, na nichž byla zavražděná žena ještě živá.

Ať už jde o zmíněný čas, tedy opět čtvrtek, ale také o blíže nespecifikovaný, nicméně prý velmi podobný způsob zastřelení poškozených.

Navíc v obou kauzách je možný stejný motiv pachatele – upoutat na sebe pozornost a zabíjet chladnokrevně bez nějakého zištného důvodu, jako je třeba okradení oběti.

Policie dodnes nepotvrdila, že by pachatel taxikářům cokoli sebral. Zastřelené ženě sice zmizelo pár věcí, údajně včetně kabelky, nicméně nic drahého, pro co by ji prý někdo musel zastřelit. „Aby řádili po Praze dva magoři najednou, to by byla hodně velká náhoda, protože podle mě skutečně vraždí nějaký magor, který chce policii ukázat, jak to neumí, a předvést se,“ řekl už dříve Právu nejmenovaný někdejší dlouholetý vyšetřovatel vražd.

Chybí motiv

Neméně si detektivové lámou hlavu i s další únorovou, tentokrát dokonce dvojnásobnou vraždou staršího manželského páru (78 a 72) v pražských Stodůlkách. V panelovém domě, kde kdysi bydlel i nynější prezident Miloš Zeman, našel oba mrtvé jejich syn. Oběti byly ubodány a pachatel pak pro jistotu pustil v bytě plyn. I zde chybí motiv. [celá zpráva]

Policisté se zatím také nedostali dál ani s červnovou vraždou hledače pokladů (33) v Klánovickém lese. Toho rovněž neznámý pachatel zastřelil a poté navíc zapálil.[celá zpráva]

Foto: Policie ČR

Hledaný muž

„Děláme maximum pro to, abychom vypátrali pachatele, nicméně nejedná se o nic jednoduchého. Je to poměrně rozsáhlá lokalita (cca 400 hektarů) a velice hojně navštěvovaná. Reagujeme na každý podnět, který v tomto směru obdržíme, a těch byly možná stovky. Nicméně žádný nás nepřivedl na stopu konkrétního pachatele,“ uvedl k této vraždě Hulan.

Policie stále přijímá poznatky 

Doplnil, že lidé by se neměli dál obávat sdělit jakýkoli poznatek na tísňové lince 158, žádné popotahování kvůli jejímu případnému zneužití jim prý nehrozí.

Policisté v samotném lese podle Hulana prohledali každý metr, navíc tam dělali zpočátku každodenní, později nárazové akce, zatím bez výsledku.

A vrásky na čele jim navíc dělají i případy, které už lze nazvat pomníčky – nálezy částí dvou ženských těl na různých místech Prahy. U té první policie postupně objevovala její rozřezané ostatky od konce roku 2011 až do předloňského dubna a doteď nezná její totožnost.

Další rozčtvrcená byla nalezena na břehu Vltavy loni v říjnu. Zde už sice detektivové znají jméno oběti (26), pachatele však nikoli. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Žena z tramvaje číslo 17 byla zavražděna

Mrtvou ženu, kterou našli cestující ve čtvrtek dopoledne v tramvaji, pravděpodobně někdo zavraždil. V pátek o tom informoval mluvčí policie Jan Daněk. Případ...

Výběr článků

Načítám