Hlavní obsah

Německo odložilo Roztočilovi zbytek trestu za vraždu, je volný

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší pražský taxikář Rostislav Roztočil, odsouzený v ČR ke třinácti letům za vraždu egyptského studenta z roku 1975, už nebude muset zpět do vězení, aby si odpykal zbytek trestu. Podle informací Práva o tom 17. prosince rozhodl Zemský soud v německém Heilbronnu, který podmínečně odložil Roztočilovi zbývajících 2150 dnů (5 let a 325 dnů) s tím, že po dobu příštích šesti let se nesmí ničeho dopustit.

Článek

Roztočil je tak sice nyní volný, ale jen v Německu. Cestovat do zemí EU včetně své vlasti zatím nemůže, protože podle zjištění Práva stále platí eurozatykač vydaný na něj v ČR už v červnu 2008. Ještě v úterý byl Roztočil v databázi hledaných osob na stránkách policie.

České ministerstvo spravedlnosti už 30. června 2009 požádalo Německo o převzetí Roztočilova trestu, protože odsouzený více než třicet let žije u našich západních sousedů. Němci této žádosti loni v květnu vyhověli, tudíž už byl trest platný u nich, přesto středočeský krajský soud doteď zdejší zatykač nezrušil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeho mluvčí Zuzana Steinerová to v pondělí komentovala slovy, že zatím poslední, říjnová informace z Německa zní, že Roztočil stále nenastoupil do výkonu zbytku trestu, proto příkaz nechali dosud v platnosti.

„Čekáme na oficiální zprávu, že k přeměně na podmínečný trest došlo, do té chvíle zatykač odvolávat nebudeme. Teprve pak ho můžeme zrušit,“ řekla redakci Steinerová.

V Německu žil řádně

Nynější rozhodnutí německého soudu o podmínečném odložení trestu vychází z toho, že Roztočil už má za sebou více než polovinu trestu. Odseděl si sice i s různými vydávacími vazbami jen šest let, ale další rok mu soud v ČR a následně i v Německu odečetl kvůli tomu, že se na něj vztahuje amnestie tehdejšího prezidenta Václava Havla z ledna 1990.

K tomu, že už nemusí na zbylých téměř šest roků za mříže, pomohl prý Roztočilovi především jeho dlouholetý bezproblémový život v Německu. Proto soud vyhověl jeho únorové žádosti o podmínečné odložení výkonu trestu.

„A to s odůvodněním, že tak může mimořádně učinit, když jsou dány výjimečné okolnosti jako v případě pana Roztočila. Ten vykonal více než polovinu trestu, v Německu se nedopustil trestného činu, je ve společnosti zcela integrován, a především je to 40 let, co se trestný čin stal,“ napsali Němci v odůvodnění svého usnesení.

Sám Roztočil verdikt soudu v pondělí přivítal. „Jsem samozřejmě rád, že už se nebudu muset nikdy vrátit do vězení... Ztratil jsem mnoho let svého života zcela zbytečně, ale boj jsem nikdy nevzdal,“ sdělil Právu prostřednictvím svého přítele, rakouského občana českého původu Philippa Janýra, který redakci o rozhodnutí německé justice informoval.

Uprchl v paletě

V Česku se Roztočil dostal do povědomí veřejnosti svým útěkem z plzeňské věznice Bory v listopadu 2005, kdy už měl za sebou pět let za mřížemi. Zmizeli společně s vrahem Romanem Čabradou schovaní v důmyslné skrýši v zapečetěné paletě, kterou odvezla dodávka z areálu.

V jeho nepřítomnosti dříve uložený, původní výjimečný trest 24 let si začal odpykávat tak pozdě, protože na přelomu 70. a 80. let emigroval. Zadržen byl až v roce 2000.

„Strávil jsem pak pět let v českém vězení, aniž bych měl přístup k jakémukoliv soudu, a tak jsem věděl, že útěk je má jediná šance na spravedlnost. Této šance jsem využil koncem roku 2005 a utekl do Německa, kde jsem předtím bydlel,“ napsal v pondělí Právu Roztočil.

Vinu dodnes odmítá

V Německu se živil jako hokejový trenér a získal tam i občanství. Nyní je v důchodu.

Poté, co byl vydán a v obnoveném procesu v ČR v roce 2008 znovu uznán vinným z vraždy z roku 1975 a odsouzen ke zmíněným 13 rokům, se vrátil do Německa s tím, že už nikdy do vězení v ČR znovu nenastoupí.

Roztočil dodnes jakoukoli vinu popírá. Podle české justice to byl ale on, kdo se v roce 1975 dohodl s dalšími známými na okradení a vraždě Egypťana, kterého prý zbili, a on jim vydal 20 tisíc korun. Nakonec mu přivázali na hruď traverzu a hodili ho do Labe. Tělo zavražděného našla policie až o půl roku později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám