Hlavní obsah

Bývalý šéf policejní inspekce podvod nespáchal, potvrdil vrchní soud

Právo, pab

Po třech letech soudních peripetií si může bývalý šéf karlovarské policejní inspekce Miroslav Šoulej oddychnout. Definitivně byl zproštěn obvinění, že plánoval spolu se svým společníkem Karlem Jandou a kazašským podnikatelem Amanžolem Naratauovem podvod při prodeji činžáku v Karlových Varech.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Miroslav Šoulej (s brýlemi).

Článek

Vrchní soud v Praze (VS) zamítl odvolání žalobkyně proti rozsudku Krajského soudu v Plzni (KS), který Šouleje zprostil viny. „Argumenty státní zástupkyně byly nedůvodné,“ sdělil v pondělí Právu mluvčí VS  Jan Fořt. V platnosti zůstává původní rozsudek  KS.

Podvodné jednání trojice obžalovaných mělo spočívat v tom, že Kazachova firma nabídla svůj činžovní dům k prodeji, který měl zprostředkovat Šoulej s Jandou. Zájemkyně zaplatila rezervační poplatek 15 miliónů korun, ale později z obchodu sešlo.

Soudce: Šlo o běžný obchod

Podle státní zástupkyně to byl záměr obžalovaných, kteří chtěli jen vylákat rezervační poplatky a ty nevrátit. Soud dospěl k závěru, že se nic takového neprokázalo. "Celá záležitost se od začátku vyvíjela jako běžný obchodní vztah," řekl soudce.

Šouleje se v průběhu trestního řízení zastal plzeňský státní zástupce Libor Řeřicha, kterého s ním pojí přátelství od doby, kdy spolupracovali na odhalování trestné činnosti policistů. Čelil kvůli tomu dokonce kárné žalobě, které byl Nejvyšším správním soudem zproštěn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám