Hlavní obsah

Silniční pirát nemá vyhráno, stále mu hrozí vězení

Právo, Josef Koukal

Silniční pirát Jaromír Jech (46) ještě definitivně neunikl obžalobě z obecného ohrožení za svou loňskou opileckou jízdu dvousetkilometrovou rychlostí, které učinilo přítrž až uzavření pražského okruhu.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný Jaromír Jech u soudu.

Článek

Státní zástupci si podali stížnost proti postupu Obvodního soudu pro Prahu 4, který případ předal coby banalitu do přestupkového řízení úředníkům magistrátu. „Stížnost jsem podala blanketně, s odůvodněním vyčkám na písemné rozhodnutí soudu,“ řekla Právu žalobkyně Jana Vojtová.

Žalobci prý dosud nemají odůvodnění

Nelze zatím zjistit, co přesně na verdiktu senátu Vítězslava Rašíka kritizuje. Soud uznal za prokázané, že Jech, kterému policie po dopadení naměřila necelé promile alkoholu v krvi, ujížděl policistům z Prahy až na třiatřicátý kilometr dálnice D1, a to až 200kilometrovou rychlostí.

Jel riskantně, ohrožoval další motoristy a nakonec musel být zastaven narychlo sestavenou hradbou z civilních vozidel v jednom z tunelů na pražském okruhu.

Také z vozu ho policisté dostávali násilím. Přesto se údajně ničeho trestného nedopustil. „Nebyl mu prokázán žádný trestný čin,“ konstatoval v listopadu soudce Vítězslav Rašík, a nebezpečného řidiče proto předal magistrátním úředníkům k přestupkovému řízení, v němž dotyčnému hrozí pokuta a dočasný zákaz řízení.

„Ještě jsme nedostali rozhodnutí. Do usnesení po veřejném zasedání jsme ještě to dopoledne podali stížnost, rozhodnutí není pravomocné a čekáme, abychom to mohli zdůvodnit,“ řekla Právu obvodní státní zástupkyně pro Prahu 4 Blanka Valsamisová.

„Nesouhlasíme s rozhodnutím soudu. Samozřejmě se ale musíme vypořádat s důvody, které tam soud uvede,“ dodala obvodní státní zástupkyně. O stížnosti má rozhodnout Městský soud v Praze, ten ale podle vyjádření mluvčí Markéty Puci stížnost ve věci stále neobdržel.

Do nemocnice jel v poutech

Policisté chtěli Jecha v Praze zastavit ke kontrole v noci na 30. října 2013, když se jim nezdála jeho klikatá jízda. Na signály ale nereagoval a u Chodova vyrazil vysokou rychlostí na dálnici D1.

Ujížděl až na 33. kilometr dálnice, pak se otočil a jel zpět do Prahy. Hlídky ho dopadly v cholupickém tunelu, kde policisté vytvořili bariéru z aut a kamiónů. Z auta ho museli vytáhnout a do nemocnice, kde poté odmítl krevní zkoušku, ho vezli v poutech.

Jech si u soudu stěžoval na šikanu ze strany policie a médií. „Jel jsem rychleji, nezastavil jsem, ale to je vše,“ uvedl Jech.

Reklama

Výběr článků

Načítám