Hlavní obsah

Za otrávený alkohol půjdou na osm a deset let do vězení

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Další dějství rozsáhlé metanolové kauzy, která před dvěma lety šokovala Českou republiku, uzavřel v pátek Krajský soud v Ostravě. Obchodníka Šimona Kramarčíka, který v Českém Těšíně ve sklepě svého domu vyráběl smrtící lihoviny, poslal na 8 let do vězení. Druhý obžalovaný Jaromír Pánek, jenž mu dodával hlavní surovinu, dostal 10 let.

Foto: Aleš Honus, Právo

Šimon Kramarčík před soudem

Článek

Na následky požití metylalkoholu, který prošel jejich rukama, zemřeli tři lidé - jeden v třinecké nemocnici, další v pražské nemocnici na Vinohradech a jednu ženu našli mrtvou v jejím bytě.

U soudu obžalovaní muži odmítli vypovídat. Kramarčík se ale při výslechu u policie přiznal, že nápoje míchal ve sklepě z lihu, který nakupoval právě od Pánka. Dělal to kvůli zisku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaromír Pánek

„Mezi mé zákazníky patřili hlavně lidé důchodového věku,“ řekl. Nápoje označené etiketou Lašský tuzemák prodával asi za 70 korun, což je zhruba třetinová cena ve srovnání se značkovým alkoholem.

Vůbec ho prý nenapadlo, že by nápoje mohly být závadné. „Každou várku jsem nejprve sám ochutnal. Dal jsem si jednu nebo dvě štamprle, abych zjistil, jestli je nápoj dobře rozmíchaný a dostatečně ochucený. Nikdy jsem neměl zdravotní komplikace,“ vypověděl Kramarčík do policejního protokolu.

U soudu řekl, že je mu všechno líto. Jaromír Pánek, který byl dodavatel závadného metylalkoholu, odmítl vypovídat jak u soudu, tak u policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám