Hlavní obsah

Na lihový klan Březinových míří jedno obvinění za druhým, otec bosse skončil ve vazbě

Právo, Aleš Fuksa
Zlín
Aktualizováno

Rodinný klan Březinových má na krku další významnou aféru. Po téměř sedmimiliardovém daňovém úniku z nelegálního prodeje lihu figurují lihoví magnáti Radek a Tomáš Březinovi ze Zlínska v případu legalizace majetku pocházejícím z trestné činnosti. Otce lihového bosse Vladimíra Březinu ve čtvrtek poslal soud do vazby.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vladimír Březina u jednoho z minulých soudních stání.

Článek

Policie v tomto týdnu obvinila sedm osob blízkých rodině Březinových, mezi nimi jsou i oba bratři Radek a Tomáš. Do vazby poslal ve čtvrtek ráno soud i jejich otce Vladimíra. Ten přes svou společnost například spravuje nechvalně proslulý hotel Lázně Kostelec u Zlína, kde se v pilinách u kotelny před dvěma lety před policisty skrýval jeho syn, lihový boss Radek.

Deník Právo se exkluzivně dozvěděl i jména dalších čtyř obviněných osob, které jsou stíhány na svobodě. Je mezi nimi i Lubomír Kaláč, podle Radka Březiny jeho pravá ruka. Obvinění si již vyslechly i dvě asistentky Radka Březiny Kateřina Mičková s Kristýnou Mazurovou a především jeho před časem z vazby propuštěná manželka Stanislava.

Prali peníze z lihu 

Podle státního zástupce Petra Šeredy měli Březinovi z Kostelce u Zlína „vyprat“ nelegálně získané peníze a majetek z lihového byznysu v hodnotě 384 miliónů korun. Obvinění padla tento týden.

„Jde o lidi, kteří jsou blízcí panu Březinovi. Jde, lidově řečeno, o praní špinavých peněz pocházejících z obchodu s nezdaněným lihem. Předmětem trestního stíhání je nakládání s těmito finančními prostředky, nákupy cenných papírů, nemovitostí, splácení úvěrů a podobně,“ sdělil ČTK žalobce Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

„Snažili se peníze v hotovosti, které inkasovali, umístit zpět do finančního systému,“ vysvětlil státní zástupce. Mělo se tak stát i přes peněžní ústavy.

Případ policisté se státním zastupitelstvím odkryli v souvislosti s rozkrýváním trestné činnosti takzvané lihové mafie, kterou již řeší olomoucký krajský soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám