Hlavní obsah

Útočili na sousedy dlažebními kostkami, půjdou až na 2,5 roku do vězení

Právo, Patrik Biskup
Domažlice
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni poslal ve čtvrtek za březnové řádění ve Strýčkovicích na Domažlicku Radka Matuše na 2,5 roku za mříže a jeho příbuzného Davida na 1,5 roku do vězení za trestné činy porušování domovní svobody, výtržnictví, nebezpečné vyhrožování a poškozování cizí věci.

Foto: Jan Švábek, Právo

Obžalovaní Radek a David Matušovi u Krajského soudu v Plzni

Článek

Dvojice tehdy zaútočila dlažebními kostkami na sousedy ve snaze je zastrašit, aby nesvědčili u soudu proti jejich příbuzným. Jeden z obžalovaných měl dokonce u sebe nůž.

„Obžalovaní porušili domovní svobodu násilím a se zbraní, za kterou lze považovat právě dlažební kostky,” konstatoval předseda senátu Tomáš Bouček. Rozdíl v uložení trestu vysvětlil tím, že u Davida Matuše zohlednil dosavadní bezúhonnost, naproti tomu Radek Matuš byl v minulosti několikrát soudně trestán i za násilné činy.

„Prohlašovali, že ho zabijí, useknou mu hlavu a vyřežou mu na ní pí...,“ citoval státní zástupce výhrůžky směřované na jednoho z poškozených, který se před létajícím kamením s majitelem domu ukryl na zahradě.

BEZ KOMENTÁŘE: Radek a David Matušovi u plzeňského souduVideo: Jan Švábek, Právo

Útok měl probíhat ve dvou vlnách. Nejdříve majitel domu zjistil, že mu obvinění u obydlí rozbili okna. „Zavolali jsme policii, hlídka přijela, něco si nafotila a odjela k Matušovým. Pak se útok rozběhl znova,“ sdělil poškozený s tím, že kameny a dlažba létaly přímo na něj.

Pár jich přibylo, někteří se vrátili z výkonu trestu a začali dělat brajgl.
místní občan

Po chvíli se schoval v dílně, odkud vystřelil vzduchovkou. „Nůž tam neměli jen tak, určitě ho chtěli použít. Víc to nechci domýšlet,“ pokračoval ve výpovědi poškozený.

Obviněný Radek Matuš ale popsal událost odlišně. „Sám jsem si šel koupit pití k jedné ženské a byl jsem zasažen vzduchovkou,“ tvrdil na svou obhajobu.

Chtěl údajně rozbít okno 

Následovat měla další střelba vzduchovkou, na kterou Matuš odpověděl házením kamenů. „Kdyby po mně nestřílel, tak by to nedopadlo tak, jak to dopadlo,“ řekl starší z dvojice obviněných. Oba dva u soudu popřeli, že by někomu vyhrožovali zabitím. Výhrůžky měl údajně křičet další člen rodiny. David Matuš uvedl, že po někom konkrétním nemířil. „Házel jsem malou silou, chtěl jsem jenom rozbít okna.“

Jeho výpověď nekorespondovala s těmi předešlými, kdy vyhrožování smrtí přiznal - údajně kvůli nátlaku policistů při výslechu.

Domažlický soud už v dubnu poslal na dva roky do vězení Ladislava Matuše a na deset měsíců jeho synovce Davida, kteří loni ve Strýčkovicích napadli místního občana. Radek Matuš byl v minulosti soudně trestán za ublížení na zdraví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám