Hlavní obsah

Státní zástupce nemůže telefonovat, překročil limit

OSTRAVA

Pouze 120 korun za měsíc mohou protelefonovat karvinští státní zástupci. Pokud tuto částku překročí, je jim odpojen telefon. "Tato praxe značně komplikuje vyšetřování," řekl ČTK ostravský kriminalista Miroslav Knižátek, který vyšetřuje loňský požár v diskotéce U Vlka v Karviné.

Článek

"Jde o složitý případ, který se chýlí ke konci. Navíc jsme v minulých dnech vznesli už třetí obvinění, takže komunikace se státním zástupcem byla nutná," řekl ČTK policista.

Šéf karvinského státního zastupitelství limity vysvětlil snahou šetřit a hospodárně nakládat s prostředky státu. "Státní zástupce překročil stanovený limit, a proto mu byl odpojen telefon," řekl s tím, že existují i další způsoby komunikace.

Za efektivitou svého nařízení si stojí a tvrdí, že jiní podřízení problémy nemají. "Naopak máme státního zástupce, který za měsíc protelefonuje 20 korun a v minulosti to bylo 500. Přitom se to vůbec neodrazilo na kvalitě jeho práce," řekl.

Je to ponižující, tvrdí kriminalista

S tím Knižátek nesouhlasí. Tvrdí, že limity jeho i státního zástupce v práci omezují. Obrátil se proto se žádostí o pomoc na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně.

"Konzultace jsme prováděli v rámci mých cest do Karviné. Také jsem byl nucen telefonovat do kanceláře jiného státního zástupce a požádat jej, aby kolegu k telefonu přivolal," uvedl policista v dopise adresovaném nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové.

Tento postup navíc označil za neprofesionální a ponižující.

Vyjádření státního zástupce, který dozoruje požár na karvinské diskotéce, se ČTK nepodařilo získat. Nespokojenost s příliš nízkými limity ale vyjádřil i další karvinský státní zástupce Otakar Cibien.

"Je to velmi málo. Raději si každý týden nechávám dělat výpis. Když se přiblížím stovce, tak raději volám ze svého mobilního telefonu nebo si hovory z pevné linky zaplatím. Nemůžu být bez telefonu."

Dodal, že částku 120 korun na svém mobilním telefonu protelefonuje během několika dnů. Podle tarifů Českého Telecomu tato suma vystačí přibližně na 20 pětiminutových hovorů do mobilní sítě. Příkaz šetřit peníze na státní zastupitelství přišel z nejvyššího vedení.

Pokyn z krajského státního zastupitelství

Šéfka ostravského krajského státního zastupitelství Zlatuše Andělová nařídila, že by protelefonovaná částka za jednotlivé okresní pobočky neměla přesáhnout 5000 korun. Na jednotlivých vedoucích pracovnících bylo, jak s tímto úkolem naloží.

"K limitům na jednoho státního zástupce jsme nepřikročili. Hlídáme si celkovou částku s snažíme se ji nepřekročit," řekl ČTK šéf okresního státního zastupitelství v Ostravě Josef Bláha.

Reklama

Výběr článků

Načítám