Hlavní obsah

Za smrt žáka půjdou učitelky znovu před soud, žalobkyně uspěla s odvoláním

Právo, Patrik Biskup
Domažlice

Dvě učitelky pražské základní školy Alena Doležalová (60) a Yvona Ziková (51) usednou znovu na lavici obžalovaných kvůli smrti 13letého chlapce, který se loni v červnu utopil na školním výletě v jezírku ve Starém Klíčově na Domažlicku. Původní rozsudek domažlického soudu z letošního října, který za usmrcení z nedbalosti potrestal dvouletou podmínkou pouze Doležalovou, už neplatí.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Učitelky u okresního soudu

Článek

Krajský soud v Plzni v úterý vyhověl odvolání státní zástupkyně, verdikt zrušil a nařídil případ znovu projednat a rozhodnout. „Zprošťující výrok je velmi předčasný. Máme ale i výhrady k tomu odsouzení u druhé z obžalovaných. Je třeba ještě doplnit dokazování,“ uvedl předseda odvolacího senátu Eduard Wipplinger.

Skupinka školáků skákala z plovoucího mola do vody. Jeden z nich se nevynořil, přičemž to ani jedna z učitelek nezaregistrovala. Chlapce začaly hledat až poté, co je upozornili ostatní spolužáci.

Podle Wipplingera hlavní příčina samotné tragické události není v opožděné pomoci tomu chlapci, tak jak na to nahlížel okresní soud, ale že na molo děti vůbec šly a že z něho skákaly.

Měl jsem tušení, že se něco stane. Skákat z mola bych je rozhodně nenechal.
správce areálu

„Byla to obžalovaná Doležalová, která měla dozor nad skupinou dětí, které skákaly z mola. Po skoku poškozeného pochybovala o tom, že by mohl zaplavat pod molo, a musela být na to upozorněna až ostatními dětmi. Tahle časová prodleva se mohla promítnout při jeho včasné záchraně. Měla vykonávat zvýšený dozor s ohledem na to, že jde o rizikovou lokalitu zatopeného lomu,“ uvedl při zdůvodnění původního rozsudku domažlický soudce Jan Faschingbauer.

13 minut ve vodě 

Učitelky se hájily tím, že po příchodu na koupaliště děti poučily, že nemají skákat z mola a podplavávat ho. „Rozdělily jsme si je na dvě skupiny, já s nimi plavala ve vodě a druhá paní učitelka je hlídala na mole. Spoléhala jsem na kolegyni, že na své děti dává pozor. Pak za mnou přiběhli kluci s tím, že Petr zalítl pod molo a nevyplaval,“ řekla Ziková.

Hned prý požádala kolegyni, aby se potopila a hledala ho. „Já jsem běžela pro správce, ten si vzal potápěčské brýle a šel nám pomoct. Ponořil se a říkal, že tam nikoho nevidí. Děti ale tvrdily, že tam je. Při druhém pokusu ho vylovil,“ dodala.

Doležalová před soudem tvrdila, že chlapce viděla skočit z mola po nohou, rovně a dopředu. „Byla jsem od něho asi půldruhého metru. Spolu s ním tam skočili další dva kluci, ti vylezli a přiběhli za mnou, že se Petr nějak zkroutil pod molo. Skočila jsem do vody, potopila se co nejvíce do hloubky a rukama šátrala kolem sebe. Nikde jsem ho ale nenahmatala. Vytáhl ho až správce s tím, že zůstal pod molem zamotaný v provazech, kterým byly svázané PET lahve nadlehčující molo,“ popsala.

Správce areálu Zdeněk Zrůst tělo dostal z vody asi po třinácti minutách. Chlapec byl v bezvědomí a po několika měsících v nemocnici zemřel.

„Děti lítaly po celém areálu a učitelky na ně jen křičely. Měl jsem tušení, že se něco stane. Skákat z mola bych je rozhodně nenechal, nechtěl jsem ale do toho nějak zasahovat a vyvolávat konflikty,“ uvedl správce před soudem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám