Hlavní obsah

Soud musí přehodnotit vinu řidičky, která otevřela dveře cyklistovi do cesty

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Klatovský soud se bude muset opět zabývat případem řidičky Markéty Lorencové (40). Ta podle obžaloby způsobila pád a následné zranění cyklisty, kterému otevřela dveře vozidla přímo do cesty. Původní zprošťující rozsudek nyní zrušil Krajský soud v Plzni a nařídil případ znovu projednat a rozhodnout.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nehoda se stala vloni v březnu v Měchurově ulici v Klatovech. Žena zaparkovala na kraji silnice a chystala se vystoupit z auta. Pak už jen viděla ležet na zemi zkrvaveného cyklistu.

Podle státního zástupce řidička nedostatečně sledovala situaci na komunikaci a ve chvíli, kdy vozidlo objížděl na kole 62letý Ladislav Kořán, otevřela levé přední dveře vozidla, přičemž kontaktem s touto překážkou došlo k pádu cyklisty. Ten skončil v nemocnici se zlomenými žebry, propíchnutou plící a silným otřesem mozku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soud prvního stupně rozhodl, že z důkazů není jednoznačně prokázáno, že by cyklista do dveří přímo narazil. „Pád si mohl způsobit například i nesprávnou reakcí z leknutí,“ vysvětlil klatovský soudce. Žalobci se to nelíbilo a proti osvobozujícímu verdiktu se odvolal. „Už jen to, že řidička otevřela dveře, cyklistu ohrozila, i kdyby se těch dveří ani nedotkl,“ vysvětlil státní zástupce.

Mohl se leknout 

Poukázal přitom na zákon o silničním provozu, podle kterého otevírat dveře vozidla se smí jen tehdy, není-li tím ohrožena bezpečnost nastupujících nebo vystupujících osob ani jiných účastníků provozu na pozemních komunikacích.

„Cyklista mohl být ohrožen už v okamžiku, kdy zaregistroval, že řidička manipuluje s dveřmi. Na to reagoval třeba prudkým brzděním nebo strhnutím kola, což vedlo k jeho pádu,“ uvedl žalobce.

Odvolací soud mu dal za pravdu s tím, že klatovský soud musí případ z tohoto pohledu znovu právně posoudit a rozhodnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám