Hlavní obsah

Úřednice, která najela na policistu, dostala podmínku

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Šéfka protokolu ministerstva obrany Štěpánka Nezmarová dostala v pondělí od Obvodního soudu pro Prahu 1 půlroční podmínku s odkladem na jeden rok. Nezmarová měla podle obžaloby najíždět autem na policistu, za což jí hrozilo až šest let vězení. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Štěpánka Nezmarová a její obhájkyně Marie Benešová (v popředí)

Článek

„Soud dospěl k názoru, že se obžalovaná dopustila jednání tak, jak je uvedeno v obžalobě,“ shrnula předsedkyně soudu Edita Beranová verdikt.

„Pro soud byly podstatné zejména výpovědi čtyř stěžejních svědků – policistů Doktora a Brejchy, na něž naprosto navazují výpovědi svědků Kloubka a Rychetského, kteří na místo incidentu přijeli vzápětí,“ pokračovala Beranová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle ní je podmíněný trest na samé spodní hranici trestní sazby přiměřený. Nezmarová i státní zástupkyně si ponechaly lhůtu na odvolání.

„Určitě se odvoláme,“ sdělila novinářům po skončení jednání obhájkyně Nezmarové Marie Benešová.

Incident se odehrál letos v dubnu na křižovatce ulic U Brusnice a Jelení. Ulice U Brusnice byla uzavřena kvůli setkání východoevropských prezidentů. U zábrany hlídali dva dopravní policisté Tomáš Brejcha a Tomáš Doktor, kteří na ženu podle svých výpovědí už z dálky gestikulovali, že ulicí nemůže projet.

Když Nezmarová dojela k nim, řekli jí to i do otevřeného okna auta. „Měla otevřené okénko a slovně jsme ji upozorňovali, že dál nemůže,“ vypověděl před soudem Doktor, do kterého měla Nezmarová najet.

„Řekla, že tam prostě pojede," vypověděli shodně oba policisté. Úřednice se poté podle obžaloby pomalu rozjela a tlačila autem Doktora více než metr. Zastavila, až když policista namířil služební pistoli na motor auta.

Netušila jsem, že z takového nedorozumění se stane taková obrovská kauza.
Nezmarová

„Nemohu souhlasit s paní obžalovanou, že by se oba policisté chovali nějak neadekvátně. Jde o zkušené policisty. Obžalovaná najela vozem na policistu, který to nemohl čekat,“ konstatovala státní zástupkyně ve své závěrečné řeči a pro Nezmarovou navrhla podmíněný trest u spodní hranice trestní sazby.

Vezla údajně důležité dokumenty 

Advokátka Nezmarové Marie Benešová s ní ale nesouhlasila. „Státní zastupitelství naskočilo na výpovědi policistů a nezabývalo se pečlivěji kauzou. Oba policisté si ve výpovědích protiřečí. Jeden tvrdil, že byla obžalovaná arogantní, druhý zase, že byla rozrušená. Policisté nebyli zraněni, neměli ani modřinu. Horlivost a nic jiného způsobila, že se tam prováděly policejní manévry navíc vedené proti ženě. Celý ten incident byl zbytečný, kdyby policisté postupovali poněkud rozumně, tak se toto nestalo a vše by se vysvětlilo,“ pronesla Benešová k soudu.

Sama Nezmarová se vyjádřila v slzách především k samotnému incidentu. „Tam nebyl žádný zábor ani zákaz vjezdu,“ prohlásila Nezmarová. „Netušila jsem, že z takového nedorozumění se stane taková obrovská kauza. Proč bych na něj najížděla, to nemá logiku,“ štkala u soudu Nezmarová.

Podle výpovědi svědků se úřednice oháněla známostmi na vysokých místech. „Paní Nezmarová nám vyhrožovala. Říkala nám, kdo je, jmenovala, komu zatelefonuje, a že nás zničí,“ řekl soudu poškozený policista Doktor. Nezmarová jim prý říkala, že má na Hradě důležitou schůzku a veze generálu Pickovi důležité dokumenty.

Doktorova slova potvrdil i náhodně kolemjedoucí detektiv Jan Kloubek. „Říkala, že zavolá Červíčkovi a Vlastíkovi,“ vypověděl u soudu Kloubek. Martin Červíček je bývalý policejní prezident a „Vlastík“ na místo dorazil o chvíli později, jednalo se o bývalého ministra obrany Vlastimila Picka. Kloubek navíc uvedl, že dostal z Krajského ředitelství příkaz incident nevyšetřovat.

Sám Picek u soudu vypověděl, že s Nezmarovou žádné setkání dohodnuté neměl.

Reklama

Související témata:

Související články

Picek: Nezmarová mi žádné dokumenty nevezla

Generál Vlastimil Picek, bývalý ministr obrany a současný poradce prezidenta Zemana, neví o tom, že by se jeho bývalá podřízená Štěpánka Nezmarová zaštiťovala...

Výběr článků

Načítám