Hlavní obsah

Vyteklá kyselina dusičná ohrožovala nejen kanalizaci, ale i vodu v Jizerce

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Hasiči v Libereckém kraji měli v pátek napilo. Poté, co zasahovali v centru Liberce u úniku plynu, měli plné ruce práce také na Semilsku, když před polednem ve Víchové nad Jizerou v západních Krkonoších došlo k rozlití kyseliny dusičné z korby nákladního automobilu. Ohrožena byla i voda v Jizerce, která nedaleko odtud vtéká do řeky Jizery.

Foto: HZS Libereckého kraje

Zásah ve Víchové nad Jizerou

Článek

„Kyselina se vylila při přepravě. Při příjezdu se hasiči ihned snažili zabránit dalšímu úniku, neboť z vozu nebezpečná látka vytékala do kanalizace. Kolem místa zásahu proto rychle položili sorpční hady,“ popsala mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová.

Hasiči podle dokumentace navíc začali zjišťovat možná rizika, neboť vedle kyseliny dusičné byl přepravován také hydroxid sodný.

Foto: HZS Libereckého kraje

Zásah ve Víchové nad Jizerou

„Vytyčili nebezpečnou zónu, převlékli se do protichemických ochranných obleků a vápnem neutralizovali vyteklou tekutinu. Z kontejneru libereckých profesionálů použili i speciální koberce na kyseliny,“ pokračovala mluvčí.

Ve spolupráci s policí byl prováděn také průzkum vodního toku, protože kanalizace byla vyvedená přímo do řeky Jizerky. Naštěstí k žádným následným škodám nedošlo.

Zhruba po třech hodinách hasiči odstranili zbytky nebezpečné látky včetně vyčištění kanálové šachty od kontaminovaného bahna a provedli kompletní dekontaminaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám