Hlavní obsah

Bratr lihového bosse rozkrývá byznys Březinů, chce mnohem nižší trest

Právo, Aleš Fuksa
Olomouc

Jeden z hlavních viníků lihového procesu, mladší bratr obávaného bosse Radka Březiny Tomáš, vypovídal v pátek u Krajského soudu v Olomouci. Tomáš Březina figuruje s dalšími sedmi obžalovanými v daňových podvodech klanu Březinových při nelegálním obchodování s lihem, kterého se měli dopouštět minimálně čtrnáct let. Během té doby měli způsobit státu neodvedením daní škody za 6,7 miliardy korun.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Tomáš Březina (vlevo) přichází k jednomu z minulých soudních líčení

Článek

Mladší z lihových bratrů se stal koncem ledna 2014 spolupracujícím obviněným, aby po vynesení rozsudku dosáhl snížení trestu, a snaží se rozkrýt výnosný lihový byznys Radka Březiny, kterému zajišťoval veškeré černé účetnictví.

Spolupracujícím obviněným se však stal až několik měsíců po dalším z obžalovaných, Březinově pravé ruce Lubomíru Kaláčovi. „Vždycky jsem věděl, k čemu dochází, i když ne úplně hned. Kdykoliv jsem připravený rozebrat tu situaci. A to přesto, že jsem v těžkém období v souvislosti s tímto případem i dalšími. Mám rodinné problémy, opustila mě manželka a nechala mi doma děti,“ řekl hned v úvodu své výpovědi Tomáš Březina, který byl před několika měsíci propuštěný z vazby na patnáctimiliónovou kauci.

Plně jsem si zprvu neuvědomoval, k čemu u bratra dochází.
Tomáš Březina

„Nikdy jsem nebyl společníkem mého bratra ani obchodním partnerem, nikdy jsem neměl procenta ze zisku ani nic jiného. Dělal jsem za měsíční mzdu, ze začátku kolem 28 tisíc, v dalších letech jsem dostával osmdesát tisíc. Mrzí mě, že je má pozice vnímána vyšší, než skutečně byla. Byl jsem bratrem Radka Březiny, ale lidem jsem přímo nerozkazoval. Vím, že byla chyba pro bratra pracovat a napomáhat mu,“ kál se před soudem Tomáš Březina.

Plat 80 tisíc

Ke své osmdesátitisícové výplatě dodal: „Z těch osmdesáti tisíc mi po odečtení daní zůstalo kolem pětašedesáti tisíc. Bylo to špatné, ani manželka si nemohla uplatňovat přídavky na děti, protože bratr napsal všechno (podnikání) na mě.“

U soudu mladší z bratrů popsal praktiky svého bratra, role všech dalších šesti spoluobžalovaných a princip čištění technického lihu na použitelný líh na výrobu alkoholu v ostravské Likérce Daněk.

Nezapomněl ani na své zapojení do byznysu. „Plně jsem si zprvu neuvědomoval, k čemu u bratra dochází. Pro mě to byla okrajová záležitost. Měl jsem spíše na starosti evidenci lihu, vyúčtování s odběrateli. I bratr mi říkal, že mi nic nehrozí, že nejsem fakticky u vzniku lihu,“ řekl u soudu Tomáš Březina a dodal: „Já jsem fakticky nikdy nepodnikal. Jediné mé vlastní podnikání je provoz malé fotovoltaické elektrárny na rodinném domku.“

Březinův gang v letech 1998 až 2012 obral stát na daní 6,7 miliardy korun, kdy různými způsoby od filtrace syntetického lihu v Likérce Daněk přes fiktivní denaturace lihu v hrobické společnosti Morávia Chem vyrobil přes 23 miliónu litrů nelegálního lihu, který následně prodával zhruba 35 odběratelům z řad českých a slovenských likérek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám