Hlavní obsah

Kobra opět v akci: Policisté obvinili z krácení daní tři lidi včetně advokáta

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální tým Kobra složený z detektivů protikorupční policie a finanční správy rozjel minulý týden akci s názvem Giro proti podvodníkům s daněmi. Podle zjištění Práva vyšetřovatelé Kobry zatýkali v úterý 2. prosince ráno hned na několika místech ČR, kde také dělali řadu domovních prohlídek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do jejich hledáčku se tentokrát dostala trojice mužů ve věku 36 až 49 let, která pomocí fiktivních obchodů s nářadím a projekčními službami údajně vydělala nezákonně na vráceném DPH 261 miliónů korun. Jedním z podezřelých je přitom advokát, potvrdil v pátek Právu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

„Kriminalisté zjistili, že tyto tři osoby v období od září 2009 do konce roku 2012 v úmyslu obohatit se na úkor státu měly fiktivně deklarovat dodání nářadí a projekčních služeb do USA. Za tímto účelem mělo být založeno několik tuzemských i zahraničních firem. Vrácené DPH měli většinou z bankovních účtů okamžitě v hotovosti vybírat,“ přiblížil Ibehej.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Doplnil, že kromě škody způsobené státu ve výši zmiňovaných 261 miliónů korun se podezřelí snažili nechat si vyplatit dalších 17 miliónů, ale v tom už jim zabránili vyšetřovatelé z týmu Kobra.

Všechny tři muže pak obvinili ze zločinu krácení daně, hrozí jim až desetiletý trest. Jednoho pak soud poslal do vazby, nicméně nejde o zmiňovaného advokáta.

V současnosti se vyšetřovatelé podle Ibeheje snaží zajistit výnosy podezřelých z jejich trestné činnosti, tedy nejspíše peníze a majetek.

Reklama

Výběr článků

Načítám