Hlavní obsah

Lidé uprchli od Vrbětic, evakuace proběhla autobusy i auty

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evakuace, kterou na sobotní ráno nařídila policie pro asi 1400 obyvatel Vlachovic, Vrbětic, lidí z Vlárských strojíren a všech z okolí vlakové stanice Bohuslavice nad Vláří, již proběhla. Již v pátek odpoledne museli své domovy opustit také lidé z Haluzic a Lipové, kteří byli evakuováni od středy a doma tak pobyli tři čtyři hodiny.

Foto: Glück Dalibor, ČTK

Lidé odjížděli najatými autobusy i vlastními auty.

Článek

„Odjížděli jsme ráno vlastním autem, nechtěli jsme už večer budit děcka, která spala, a rozrušovat je na noc. Ještě si všichni užijeme až až,“ podělil se o dojem z první hodiny po rychlém opuštění domova v ohrožených Vrběticích Rostislav Kašša. Dočasné přístřeší našel u bratra ve Valašských Kloboukách.

Jde o život

Lidem ve vyznačeném teritoriu jde podle velitele zásahu, ředitele Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Jaromíra Tkadlečka, o život. Pyrotechnici zjistili, že budova č. 11 je po středečním výbuchu budovy 12 s 13 tunami munice velmi poškozená a v její střeše je zaklíněný dělostřelecký granát. [celá zpráva]

Foto: Glück Dalibor, ČTK

Uzávěra silnice ze Slavičína do evakuovaných Vlachovic

Brzy ráno dorazili do Vlachovic čtyři autobusy. Na evakuaci se podílejí hasiči. „Na pomoc se k našim prostředkům přidali i hasiči a autobusy z Olomouckého, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. V tuto chvíli dva autobusy s lidmi z Vrbětic a Vlachovic míří do ubytovacích zařízení v Luhačovicích,“ informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

Klid jen zdánlivě

První exploze zničila první muniční sklad u Vrbětic 16. října. Následovalo období, kdy se z areálu ozývaly neřízené výbuchy, a pyrotechnici likvidovali nalezenou rozmetanou munici. Minulou neděli, poté, co uplynula sedmidenní lhůta bez neřízených výbuchů, již pyrotechnici oznámili, že prostor je vyčištěný a měla začít organizace odvozu munice z celého areálu skladů.

Ve středu ráno ale okolím otřásl další, tentokrát nejsilnější výbuch. Do vzduchu vyletěl sklad číslo 12. I když obyvatelé tvrdili, že výbuch šel odjinud a měl větší razanci než předchozí, politici v Poslanecké sněmovně uváděli, že vybuchl sesuv kráteru původního vybuchlého skladu.

Foto: Glück Dalibor, ČTK

V okolí muničního skladu na Zlínsku proběhla evakuace

Návrat domů zatím nejistý

„Na jak dlouho jsme vystěhovaní, to vůbec nevíme. Řekli nám, že na dnešek. Ale když jsem se ptal na obci, tak jsem se dověděl, že by vůbec nemuselo platit, že to bude jenom sobota,“ uvedl Kašša.

Podle šéfa pyrotechnického týmu ČR Michala Dlouhého se do likvidace granátu zapojí nejlepší specialisté.

„Na místo vyrazí v obrněném vozidle, pojede i vyprošťovací a další hasičský tank,“ řekla mluvčí zlínského krajského policejního ředitelství Monika Kozumplíková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám