Hlavní obsah

Jedna z budov v areálu muničního skladu je poškozená, evakuace okolí bude pokračovat

• Aktualizováno

Lidé z obcí Haluzice a Lipová na Zlínsku musí znovu opustit své domovy. Policie začala s jejich evakuací v pátek večer, uvedla Česká televize. Důvodem je ohrožení jejich života, řekla bez dalších podrobností zlínská policejní mluvčí Milena Kozumplíková. Evakuace se navíc rozšíří o další obce, a to až po Bohuslavice nad Vláří.

Foto: Glück Dalibor, ČTK

Vyprošťovací tank hasičů projíždí Vlachovicemi

Článek

Obyvatelé obcí byli kvůli výbuchu muničního skladu ve Vrběticích evakuováni už ve středu, v pátek odpoledne se mohli vrátit domů. [celá zpráva]

V pátek kolem půl deváté večer zazněla z areálu další neřízená detonace. Pyrotechnici našli další výbušniny, které by mohly explodovat. Zajistili také, že jedna z budov v areálu je poškozena.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pyrotechnici při svém průzkumu narazili na poškození jedné z budovy v areálu, v níž se nacházejí výbušniny. Vzhledem k tomu, že hrozí nebezpečí výbuchu, nařídil velitel zásahu evakuaci obyvatel obce Lipová a Haluzice. Zítra v 7 hodin ráno budeme evakuovat obce Vlachovice, Vrbětice, Vlárské strojírny, vlakovou stanici Bohuslavice nad Vláří. Ve 20:15 jsme zaznamenali z areálu neřízenou detonaci,“ uvedla Kozumplíková.

Starostové dotčených obcí žádné detonace neslyšeli. Starostka Haluzic řekla, že právě obvolává občany, aby se připravili na evakuaci. V Lipové žije přes 300 lidí, v Haluzicích zhruba 80.

Z areálu ve Vrběticích, části Vlachovic na Zlínsku, se poslední neřízená detonace ozvala kolem čtvrtečního poledne. Pyrotechnici zkoumali okolí obcí už ve čtvrtek. Prohlídka v Lipové i Haluzicích ukázala, že středeční výbuch nepoškodil žádné objekty. Střepiny z munice se našly nejblíže 400 metrů od Lipové, do 400 metrů od Haluzic pyrotechnici žádné střepiny z munice neobjevili.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vrátili se jen na pár hodin. V jednu hodinu odpoledne skončila po 52 hodinách druhá evakuace.

Ve skladu číslo 12, který vybuchl ve středu ráno, bylo uloženo 12,8 tuny munice. Podle policie to byly dělostřelecké granáty a miny. Ve skladu číslo 16, který vybuchl 16. října, bylo asi pět desítek tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů.

Před středečním výbuchem byl areál už připravený na odvoz asi 7000 tun uskladněné munice. Nový výbuch však vrátil vyskladňování na začátek.

O nebezpečí se vědělo už dávno, kritizuje starosta

Starosta evakuované obce Lipová Miroslav Pala v rozhovoru pro Právo kritizoval představitele státu, že o riziku plynoucím ze špatného zabezpečení skladů věděli, ale nic proti němu nedělali a naopak umožnili napěchovat je tunami munice. [celá zpráva]

„Myslivecká stráž už před lety Vojenský ústav upozorňovala na to, že tam chybí oplocení. V boudě u vjezdu to hlídaly dvě babky. Kusy plotu končily ve šrotu,” zlobí se Pala.

Stropnický: Skladování soukromé munice ve státních skladech je k zamyšlení

„Opakovaně upozorňujeme, že areál ve Vrběticích není vojenským areálem, ale jde o civilní sklady, které jsou oplocené každý zvlášť. Každý sklad tak má své vlastní zabezpečení prostřednictvím technických prostředků, které jsou napojené na centrální pult a ostrahu upozorní na jakýkoli problém. Není to tedy tak, že by byl do skladů naprosto volný přístup. Vzhledem k tomu, že jde o areál, kde je uskladněna munice soukromých firem, je také kontrola obsahu muničních skladů a nakládání s uskladněným materiálem výhradně na Policii ČR,” reagoval ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Vojenský technický ústav podle něj neměl pro sklady ve Vrběticích další využití, a proto některé z nich v roce 2011 pronajal soukromým subjektům s licencí pro obchodování s vojenským materiálem.

„Tehdy jsem ministrem obrany nebyl. Je ale na vážné zamyšlení, jestli mají soukromé firmy uskladňovat munici ve státních skladech. Otázkou také je, jestli měly být na Vojenský technický ústav vůbec převedeny,” prohlásil Stropnický.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám