Hlavní obsah

Speciální policejní tým rozbil další lihový klan, po Březinech jde na Pražany

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Druhý nejvýznamnější lihový klan na východě Moravy rozbili v minulých dnech kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Ve vazbě po razii skončili Stanislav Pražan z Lukova na Zlínsku a jeho syn Stanislav Pražan z Kostelce u Zlína. Oba muži měli ve Zlínském kraji patřit k lihové mafii. V minulosti podle zdrojů Práva spolupracovali i s klanem lihového bosse Radka Březiny.

Foto: Igor Zehl , ČTK

Stanislav Pražan mladší (vpravo) u hodonínského soudu

Článek

Stanislav Pražan mladší navíc figuruje v jednom z chapadel metanolové chobotnice. Odebíral smrtící směs od hlavního distributora nelegálního lihu Jiřího Vaculy. Ten si již ve vězení odpykává patnáctiletý trest.

Kriminalisté v souvislosti s nelegálním obchodováním s lihem zadrželi v tomto týdnu hned šest podezřelých ve Zlínském a Olomouckém kraji.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mezi zadrženými byl i mladší z bratrů Pražanových, dvaatřicetiletý Přemysl. Tenb však byl po zadržení propuštěn a podle informací Práva dosud nebyl ani obviněn.

Foto: ti, Právo

Schéma metanolové chobotnice

„Proti dvěma zadrženým (34 a 53 let) ze Zlínska bylo neprodleně zahájeno trestní stíhání pro podezření ze spáchání zvláště závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaného ve spolupachatelství ve prospěch organizované zločinecké skupiny,“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Obviněným hrozí v případě odsouzení vězení v délce od 9 do 13 let.

„Prostřednictvím dozorujícího Vrchního státního zastupitelství v Olomouci byl na oba obviněné podán návrh na vzetí do vazby, který soud akceptoval,“ doplnil mluvčí.

Škoda 353 miliónů 

Podle obvinění měli muži státu způsobit zkrácením spotřební daně z lihu škodu v celkové výši přesahující 353 miliónů korun. Na akci se podílelo asi 150 policistů a celníků.

Stanislav Pražan mladší figuruje kromě nynějšího nelegálního obchodování s lihem i v případu metyl, kde je jedním z 31 obžalovaných. Smrtící směs se podle obžaloby dostala od hlavního distributora lihu Jiřího Vaculy přes Pražana a další obchodníky až ke konzumentům.

Ve Veselí nad Moravou přede dvěma lety na otravu jimi distribuovaným alkoholem s obsahem metanolu zemřel devětadvacetiletý muž. Pražan, stejně jako další tři obžalovaní u soudu vinu na jeho smrti odmítli. K trestné činnosti se nedoznali.

Rozsudek v jejich metanolové kauze ještě nepadl, pokračování soudu je nařízeno na 20. ledna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám