Hlavní obsah

Dvojice mužů přes deset let loupila, kradla i střílela v celé ČR

Právo, Pavel Orholz
Aktualizováno

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu stíhají 42letého muže z Chebska a jeho o osm let staršího komplice z Kolínska za to, že od roku 1994 do roku 2005 přepadávali prodejny, poštovní vozy nebo i pracovníky bezpečnostní agentury. Jejich činnost prý čítá přes dvě desítky případů včetně pokusu o vraždu a hrozí jim až doživotní vězení. Způsobili škodu přes deset miliónů korun. V pátek o tom informoval mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obvinění se měli dopustit i dvou přepadení poštovních kurzovních vozů v Olomouci a Lovosicích, kdy v jednom z těchto případů měli dokonce proti řidiči použít střelnou zbraň a způsobit mu zranění bezprostředně ohrožující jeho život,“ upozornil Hanták na jednu z akcí.

Dále zmínil, že muži podle detektivů ve třech případech v Chebu, Jihlavě a Terezíně přepadli zaměstnance či majitele prodejen. V jednom případě se obětí stali i dva náhodní zákazníci, kteří přišli o kreditní karty, finanční hotovost či fotoaparát. I tentokrát prý obvinění použili násilí a ve dvou případech i výhrůžku střelnou zbraní. Škoda se vyšplhala takřka na 1,6 miliónu korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nepohrdli ani zbraněmi 

Další zhruba čtyři milióny korun a vozidlo prý získali po přepadení dvou pracovníků bezpečnostní agentury v Českých Budějovicích. „I tentokrát bylo použito násilí a hrozba střelnou zbraní. Při této akci byly odcizeny i dvě krátké střelné zbraně s náboji,“ ozřejmil Hanták.

Detektivové přišli na stopu mužů při loňské akci s názvem Vojna, která byla zaměřena na osoby podezřelé z ozbrojených přepadení bezpečnostních agentur převážejících vysoké finanční částky v hotovosti.

Některé trestné činy dvojice jsou již vzhledem k časovému odstupu promlčeny. Přesto oběma mužům hrozí za trestné činy loupeže, vraždy ve stadiu pokusu, krádeže, poškozování cizí věci a nedovoleného ozbrojování – vše spáchané ve spolupachatelství – až doživotní vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám