Hlavní obsah

Žena nachytala zloděje, ten ji holýma rukama málem umlátil

Právo, Petr Kozelka
Brno

Výjimečný trest, nebo doživotí hrozí u brněnského Krajského soudu Liboru Mrázovi (35) ze Šumperska. Po propuštění z vězení se protloukal jako příležitostný zedník a při tom si vyhlédl byt v Unčíně na Žďársku, který se rozhodl vyloupit. Jenže majitelka ho nachytala, jak si odnáší věci. Mráz podle obžaloby nezaváhal ani vteřinu, na ženu se vrhl a holýma rukama ji téměř umlátil k smrti. Ženu sice lékaři zachránili, ale skončila na invalidním vozíku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Libor Mráz před soudem tvrdil, že ženě vážně neublížil.

Článek

Mráz v bytě pracoval na rekonstrukci, vysledoval proto majitelčiny zvyky a navíc si nechal i klíče od zadního vchodu. Večer 9. ledna tohoto roku se do bytu vydal s tím, že žena se vrátí až pozdě v noci. Jenže když zrovna odcházel s náručí plnou lupu, v jedné z rekonstruovaných místností se potkal s majitelkou.

„Aby jí zabránil ve svědectví o jeho činu, udeřil ji silně pěstí do obličeje, až upadla na zem. Potom ji velkou intenzitou dál bil pěstmi do hlavy. Napadená utrpěla mimo jiné krvácení do mozku nebo zlomeninu obou čelistí,“ konstatoval v obžalobě státní zástupce.

Je to tak, kradl jsem tam. Věděl jsem, že paní přijde pozdě.
obžalovaný Mráz

Mráz se po útoku podle obžaloby došel v klidu zpět do bytu převléci a ženu ležící na zemi v bezvědomí chladnokrevně při odchodu ponechal svému osudu. Pokud by nebylo všímavých sousedů, kteří ji našli o několik hodin později, napadená by zemřela. I tak skončila na vozíku a potřebuje celodenní péči.

Obžalovaný se před soudem hájil, že ho k přiznání donutili policisté bitím. „Je to tak, kradl jsem tam. Věděl jsem, že paní přijde pozdě. Když jsme se ale sešli, zpanikařil jsem, ona na mě začala křičet, chtěla mě napadnout, a tak jsem jí dal tři rány pěstí. Pak jsem se lekl, co jsem to udělal, a šel jsem se převléct. Když jsem potom procházel kolem ní, stála na nohou, byla při vědomí, jen vyděšená,“ dušoval se Mráz. Senát v čele s Danielem Plškem by mohl verdikt v případu vynést do měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám