Hlavní obsah

Bývalý elitní policista ÚOOZ dva roky prodával informace podsvětí, dostal šest let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ruku v ruce dva roky spolupracovalo podsvětí v podobě Jana Švédíka, obchodníka s barevnými kovy, s elitním policejním Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)zastoupeným Stanislavem Švábenským. Ten dva roky prodával kriminálníkovi informace, za což inkasoval 450 tisíc korun a nové auto.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zleva vzadu Stanislav Švábenský a Jan Švédík (uprostřed vpředu) před brněnským soudem

Článek

Krajský soud v Brně za to Švábenského v pátek poslal na šest let za mříže. Švédík vyvázl bez trestu, protože byl odsouzen na 7,5 roku za čachry při obchodu s barevnými kovy.

Švábenský prodával informace mezi roky 2009 a 2011. Šel na to chytře, Švédíka zanesl do policejního systému jako svého informátora pod jménem „Kato“, aby měl poté přehled o tom, zda se o něj některý z detektivů nezajímá. U kolegů také sondoval, zdali Švédíkovo číslo není odposloucháváno.

Za tyto služby si převzal od Švédíka 250 tisíc korun a také si nechal zaplatit auto Kia Ceed v hodnotě 380 tisíc korun. Elitní policista nebyl ale spokojen pouze s autem a čtvrtmiliónem v hotovosti. Proto si vymyslel historku o tom, že policie prověřuje Švédíkova kamaráda.

„Tvrdil, že je schopen toto vyšetřování za 200 tisíc zastavit. Následně na to převzal od Švédíka na parkovišti před obchodním centrem v Brně požadovanou částku,“ prohlásila soudkyně Jaroslava Bartošová.

Proti takovým lidem měl bojovat

Senát upozornil, že Švábenský jako člen elitního policejního útvaru měl bojovat právě proti lidem, jako byl Švédík.

„Švábenský své povinnosti ani v nejmenším nerespektoval a veden záměrem získat majetkový prospěch v řádu stovek tisíců korun zneužíval své postavení. Mezi ním a Švédíkem byly více jak přátelské vztahy. Když šlo o úplatky, mluvili o jablkách a hruškách, což byly koruny a eura,“ dodala Bartošová.

Švédík spolupracoval i s dalšími policisty, soudy už potrestaly zlínského detektiva ÚOOZ Mariana Hanáka osmi roky vězení a jeho spolupracovnici podmínkou taktéž za vynášení informací.

Reklama

Výběr článků

Načítám