Hlavní obsah

Za vraždu správce domu v Plzni dostal nájemník 12 let vězení

Plzeň
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni potrestal červnovou vraždu správce domu v Plzni, třiapadesátiletého Vasila Šmída poslal do vězení na 12 let. Muž, jenž dříve podnikal v oblasti bezpečnostních služeb a živil se i jako osobní strážce, podle soudu zastřelil několika ranami z legálně držené pistole 51letého muže, otce tří dětí. Vraždil ve chvíli, kdy s ním správce jednal o vystěhování z bytu kvůli dluhům na nájemném.

Foto: Jan Švábek, Právo

Obžalovaný Vasil Šmíd před Krajským soudem v Plzni

Článek

Šmídovi hrozilo až 18 let vězení. Manželce a dětem oběti navíc musí jako odškodnění vyplatit milión korun.

Neštěstí se stalo 13. června kolem 08:30 ve Stehlíkově ulici. Správce do bytu obývaném Šmídem přišel řešit neplnění nájemní smlouvy, na schůzce byli předem domluveni. Ve chvíli, kdy bytný seděl v křesle v obýváku, Šmíd vystřelil.

Neplatícímu nájemníkovi hrozí za vraždu správce 18 let vězeníVideo: Právo

Padlo sedm ran, pět muže zasáhlo, čtyři byly smrtelné. Poslední z ran už Šmíd vystřelil do ležícího muže, bylo to z blízkosti přímo do čela. Státní zástupkyně, která pro něj dnes za vraždu žádala trest v polovině trestní sazby, tento výstřel označila za "ránu jistoty".

Naopak obhájce Šmída apeloval na soud, aby zvážil, zda se nejednalo o zabití. Podle něj nešlo o chladnokrevný promyšlený zločin, ale jeho klient prý jednal v emočním zkratu. Správce totiž nechal Šmída několik dní v zamčeném bytě.

Šmíd měl dluh 

Podle předsedy senátu Tomáše Boučka je motivace činu těžko pochopitelná. "Proti poškozenému zaútočil jako proti člověku, který ho přišel vystěhovat z bytu. Jiná motivace zjištěna nebyla," uvedl v odůvodnění.

Šmíd, jenž v bytě 2+1 bydlel od roku 1989, podle svých slov se správcem vycházel až do osudného dne dobře. Několik dnů před vraždou mu správce zavolal, že bude vystěhování neplatičů, Šmíd měl dluh 19 000 korun. V den vystěhování se zamkl doma a čekal, zda se k němu přes několik zámků dostanou.

Správci a zámečníkovi se to nepodařilo, vyměnili proto zámek u vstupních dveřích a odešli. Šmíd zůstal dva dny v bytě, prý bez jídla, pití. V pátek se dovolal správci, ten přijel.

Měl prý strach z paralyzéru 

Šmíd vypovídal dvakrát, přičemž při druhé výpovědi uvedl, že se správce v bytě choval nepříčetně, on z něj měl strach, bál se, že by mohl použít paralyzér. Tuto verzi soud označil za účelovou.

Podle posudku z oboru balistiky, vyšla první střela v době, kdy správce ještě seděl v křesle nebo se teprve zvedal. Soud také řekl, že to byl Šmíd, kdo se nechal v bytě dobrovolně zamknout, nic mu nebránilo dát dřív vědět, že tam je. Polehčující okolností bylo, že se muž se sám přišel udat na policii a napomáhal objasnění.

"Vždyť děti ještě vlastní děti mít nebudou a vraha svýho táty potkají na ulici," reagovala na výši rozsudku manželka zavražděného. Na otázku, zda dokáže sama zabezpečit tři děti, uvedla, že jinou možnost nemá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám