Hlavní obsah

Žalobce žádá až 18 let pro muže, kteří připoutali seniorku v mrazu ke stromu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Krajský státní zástupce Zdeněk Čermák požaduje patnáct až osmnáct let vězení pro dvojici mužů, kteří loni v prosinci připoutali šedesátiletou ženu v lese ke stromu, aby mohli v poklidu vykrást její byt. Jejich dvěma komplicům navrhl devět, resp. sedm let vězení. Rozsudek padne ve středu dopoledne.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta přivádí čtveřici obžalovaných k soudu

Článek

Čermák ve své úterní závěrečné řeči u Krajského soudu v Praze trval na své obžalobě, která Vladimíra Novotného a Františka Kopenu viní z pokusu o vraždu. „Oba museli být přinejmenším srozuměni s tím, že pokud poškozené nebude podána včasná pomoc, bude vystavena silnému prochladnutí, které ji mohlo ohrozit na životě,” prohlásil Čermák. Podle něj se muži sice částečně doznali, snažili se však své trestné činy bagatelizovat. Čermák také zdůraznil, že jejich jednání vykazovalo známky jednání organizované skupiny.

Obhájci obžalovaných mužů na druhou stranu vypichovali zejména, že motivací jejich klientů bylo především majetkové obohacení. Nesouhlasili ani s právní kvalifikací činu, a sice pokusem o vraždu. „Srozumění je psychická kategorie, kterou je potřeba dokázat. Sama poškozená v přípravném řízení uvedla, že jí můj klient před loupeží říkal, že se pro ni po vyloupení vrátí. Obžaloba je postavena více na úvahách než na reálných faktech,” navázal na Čermáka Kopenův advokát.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Muži se však podle obžaloby pro ženu nevrátili a nechali ji v lese. Všichni však svorně opakovaně tvrdili, že se pro ženu vrátili. Dokonce si měli nechat u stromu poznávací znamení. Ve tmě jim však nebylo nic platné.

Určitou újmu na zdraví stejně jako určitou majetkovou škodu právníci uznávají. Odmítají ale jakékoliv myšlenky na vraždu, zpochybnili i seznam ukradených věcí.

Žena totiž policii nahlásila, že jí mimo jiné zmizela platební karta. Během hlavního líčení ale skrze svého zmocněnce zaslala soudu zprávu, že kartu našla. Obhájci poté řekli, že jejich mandanti například prý nevědí nic o žádných ukradených špercích ani hodinkách.

Všichni obžalovaní se závěrem nechali slyšet, že činu velice litují a že rozhodně neměli v úmyslu ženu nechat umrznout. „Celá věc mi je líto, z vazby jsem zaslal paní omluvný dopis. Omlouvám se jí i nyní před soudem,” kál se Novotný.

Místo miliónu si lupiči odnesli i kloubní preparáty.

Novotný (34), Kopena (39), Martin Žiga (40) a Jan Stehlík (26) se loni v prosinci dozvěděli o možném jmění, které si starší paní měla schovávat doma na Kladensku. Mělo se jednat až o milión korun. Informace měl získat pátý obžalovaný, Pavel Vimr (46), který to prý zaslechl v místní cukrárně. Za navádění k trestnému činu navrhl Vimrovi státní zástupce tříletý trest se čtyřletou podmínkou.

Muži si tedy s ženou dohodli naoko schůzku ohledně pronájmu nemovitosti. Žena mužům důvěřovala, dokonce napsala synovi textovou zprávu, že cítí, že pronájem klapne a že to bude v pohodě.

Muži ale místo prohlídky nemovitosti ženu odvezli do lesa poblíž Kamenných Žehrovic, kde ji Novotný s Kopenou přivázali ke stromu a odjeli do jejího domu, kde začali rabovat. Zatímco žena v prosincovém mrazu a sněhu mrzla dlouhých deset hodin v lese, zlodějský čtyřlístek hledal u ní doma peníze. Žádnou hotovost ale nenašli, tak si alespoň „spravili“ chuť různorodou kořistí ve formě několika šperků a hodinek, pekáče, fotoaparátu, ale i sedmera balení kloubního preparátu a kožené bundy. Celková hodnota ukradených věcí přesáhla 100 tisíc korun.

Mužům za pokus o vraždu, loupež a omezení domovní svobody hrozí až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.

Nemohla se hnout

Seniorku zachránila až nad ránem kolemjdoucí pejskařka. „Paní asi slyšela, jak si k sobě volám psa. Myslela jsem, že je to zpěv někoho, kdo slavil do rána. Po chvíli mi ale došlo, že někdo volá o pomoc,“ uvedla před soudem Alexandra Patricie Lišková.

Snažila se ženu asi patnáct minut od stromu odvázat, po neúspěšném snažení jí řekla, ať vydrží, a běžela do nedalekého domu, odkud zavolala tísňovou linku 112. Vzala z kuchyně nůž, kapesní svítilnu a telefon a běžela ženu od stromu odříznout. Lišková potvrdila, že žena byla i přes dlouhou dobu v mrazivém počasí při vědomí, byla však již ztuhlá a nemohla se ani postavit.

Žena požaduje 5 miliónů

Silně podchlazenou ženu (podle lékařské zprávy její tělesná teplota byla pod 35 stupňů) zachránili v nemocnici. Žena, která dodnes trpí psychickými následky, požaduje po lupičích 5 miliónů korun jako nemajetkovou újmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám